Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ αποκλείει στον βρετανικό Τύπο νέες διαπραγματεύσεις για την συμφωνία αποχώρησης, ενώ παράλληλα θεωρεί πιθανό ένα σκληρό Brexit.Σε άρθρο του στην κυριακάτικη Telegraph ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, υποστηρίζει ότι το backstop,-η εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία μετά το Brexit- ήταν το πλέον ευέλικτο μέτρο που θα μπορούσε να προσφέρει η EE: «Από την πλευρά μας πραγματοποιήσαμε σε βάθος συνομιλίες με τις χώρες -μέλη και καταλήξαμε στο backstop, το μόνο μέτρο που κρατά ανοιχτά τα σύνορα στην Ιρλανδία, έως ότου συμφωνηθεί μια οριστική εμπορική συμφωνία, οπότε το μέτρο θα είναι άχρηστο».

Επίθεση Τζόνσον στους εσωκομματικούς «αντάρτες»

Ο κ. Μπαρνιέ, σημειώνει πως δεν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας έως την 31η Οκτωβρίου, ωστόσο η διαπραγματευτική του ομάδα δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες της. Τονίζει ωστόσο, πως οποιαδήποτε άλλη πρόταση από βρετανικής πλευράς θα εξεταστεί με πνεύμα συνεργασίας και αντικειμενικότητας. Προσθέτει τέλος πως το αγκάθι του backstop θα παραμείνει και μετά την 31η Οκτωβρίου, που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Επομένως, ποιό είναι το νόημα των προθεσμιών που θέτουν οι Βρυξέλλες; Αυτό δεν μας το λέει ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Στον άλλο πόλο, σε συνέντευξη του στους Κυριακάτικους Times, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στους «αντάρτες» του κόμματος του, θέτει ευθέως το δίλημμα «ή με την Κυβέρνηση ή με τον Τζέρεμι Κόρμπιν». Η απειλή απευθύνεται προς την πλατφόρμα των τέως Υπουργών και βουλευτών που προειδοποιούν ότι θα συνταχθούν με την αντιπολίτευση στην περίπτωση που το Πρωθυπουργικό επιτελείο οδηγήσει την χώρα σε έξοδο δίχως συμφωνία. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζόνσον τους απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με αφαίρεση της υποψηφιότητας τους στις επόμενες εκλογές. Πως θα υλοποιήσει την απειλή του, όταν στη Βρετανία τα μέλη των Κομμάτων είναι εκείνα που επιλέγουν τους υποψηφίους; Ένα ακόμη αναπάντητο ερώτημα.

Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ