Αρχικά καταδικασμένος για μικροκλοπές, ο τριανταεξάχρονος Αλγερινός ήρθε σε επαφή με ισλαμιστές και ειδικεύτηκε στην παραγωγή και διανομή πλαστών εγγράφων.Ένας Αλγερινός 36 ετών κατηγορείται από την ειδική Εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας του Μπάρι ότι βοήθησε εμπράκτως τους ισλαμιστές τρομοκράτες που τον Νοέμβριο του 2015 οργάνωσαν την επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν και στο Stade de France. Λέγεται Ατάμ Τουαμίλ, αλλά το όνομα που χρησιμοποιούσε ήταν Τομί Μαράζ. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές πρόκειται για ενεργό μέλος τρομοκρατικού πυρήνα με δράση στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Συρία και την Αλγερία. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ιταλική αστυνομία, ο Τουαμίλ προμήθευσε τους τρομοκράτες του Μπατακλάν με πλαστά χαρτιά, ενώ φέρεται να τους προσέφερε και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο 36χρονος Αλγερινός κρατείται ήδη στις φυλακές του Μπάρι, αλλά αν δεν προέκυπταν τα νέα αυτά στοιχεία, θα έπρεπε να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Το 2019, κατά την διάρκεια ελέγχου σε κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών της περιοχής, η ιταλική αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο με το οποίο μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα στην ζώνη του Σέγκεν και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν όλες οι έρευνες.

Η μέχρι τώρα καταδίκη του ήταν δυο χρόνια φυλάκισης. Ήδη το καλοκαίρι του 2015 σε τραίνο από το Παρίσι με προορισμό το Μιλάνο, όταν οι καραμπινιέροι του ζήτησαν τα στοιχεία του έδειξε πλαστή ταυτότητα, που είχε παρασκευασθεί από το βελγικό δίκτυο «Catalogue».

Μετά την απαγγελία των νέων αυτών κατηγοριών, ο Ατάμ Τουαμίλ θα πρέπει να παραμείνει στην φυλακή, διότι οι ιταλικές αρχές θεωρούν ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος φυγής». Μαζί με τον αδελφό του, αρχικά ο Τουαμίλ καταδικάσθηκε για μικρές κλοπές στο Βέλγιο, αλλά στην συνέχεια, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ήρθε σε επαφή με διεθνή ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα και ειδικεύθηκε στην παραγωγή και διάθεση πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ