Αλλαγή νοοτροπίας στην Εκκλησία ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, προκειμένου να σταματήσει η συγκάλυψη των σκανδάλων κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής στο Βατικανό.Με την παρέμβαση του Ποντίφηκα, το πρωί της Κυριακής, ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Βατικανού για την προστασία των ανηλίκων. Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν απόλυτα σαφής: «Προστατέψαμε παιδεραστές κληρικούς», είπε ο Φραγκίσκος στους καθολικούς καρδινάλιους κατά την διάρκεια των εργασιών. Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτή η μορφή βίας αποτελεί την μεγαλύτερη δυνατή ταπείνωση». Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ο Ποντίφικας είπε ότι «πρόκειται για ένα απάνθρωπο φαινόμενο» και ότι «στο μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή για καμία απολύτως κακοποίηση των ανηλίκων».

Ο Αργεντινός Πάπας άκουσε πολλές μαρτυρίες θυμάτων και δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Πρόκειται σύντομα να δημιουργηθούν νέες επιτροπές ελέγχου κατά της παιδεραστίας με την συμμετοχή ιερέων, αλλά και λαϊκών, στις χώρες όπου υπάρχει ουσιαστική παρουσία καθολικού κλήρου και πιστών. Το μήνυμα που στέλνει ο Φραγκίσκος είναι ότι «η Εκκλησία πρέπει να μπει στο μέλλον με πολύ μεγαλύτερο θάρρος».

Κριτική και αυτοκριτική

Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν οι σχολιαστές, ότι ο Πάπας στην συνάντηση της Ρώμης αναφέρθηκε πολύ συχνά και στις γυναίκες. Διότι θεωρεί ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με μεγάλο ρεαλισμό, χωρίς υπεκφυγές και υποκρισία. Όλοι οι απλοί ιερείς και οι επίσκοποι καλούνται πλέον από το Βατικανό να ενδιαφερθούν για το αν στην περιοχή τους υπάρχουν θύματα παιδεραστίας με ευθύνη, άμεση ή έμμεση, κάποιων ιερέων. Κατά τις τέσσερις ημέρες των εργασιών της Συνόδου, μέσα στην Αγία Έδρα, δεν έλειψαν υψηλόβαθμοί κληρικοί οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι «στο παρελθόν ο θεσμός της Εκκλησίας συμπεριφέρθηκε συχνά στα θύματα σαν να επρόκειτο για εχθρούς», χωρίς να σπάσει δηλαδή το τείχος σιωπής και ένοχης συγκάλυψης.

Κάποιοι νέοι έφτασαν στην Ρώμη από διάφορες ιταλικές πόλεις για να διηγηθούν την ιστορία τους, αλλά δεν μπόρεσαν να δουν τον Πάπα. Και αυτοί ελπίζουν η Καθολική Εκκλησία να μπορέσει να γυρίσει πραγματικά σελίδα, τώρα που ο Φραγκίσκος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τα τόσα σκάνδαλα παιδεραστίας μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο «μυστήριο του κακού».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ