monaxo2(Του καθηγητή Αθανασίου Βλέτση).

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά η πανορθόδοξη συνάντηση εκκλησιαστικών χορωδιών. Την πανορθόδοξη συναυλία φιλοξένησε για δεύτερη φορά φέτος μετά το 2005, έτος που ξεκίνησαν οι εν λόγω συναυλίες, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μονάχου σε συνεργασία και με τις άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (γνωστή ως Σαλβάτορκιρχε), του Αγίου Γεωργίου και της γερμανόφωνης ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ανδρέα.

monaxo1

Τα προηγούμενα χρόνια η συνάντηση είχε φιλοξενηθεί από τις εξής ενορίες: 2006 Σερβική, 2007 Ρωσική (Εκκλησία της Διασποράς), Ρουμανική, 2009 Βουλγαρική, 2010 Αρμενική, 2011 Γεωργιανή, 2012 Ρωσική (Πατριαρχείο της Μόσχας). Στην συναυλία αυτή καλούνται και λαμβάνουν μέρος και οι εκκλησιαστικές χορωδίες  δύο αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Προχαλκηδονίων), της Αρμενικής και Κοπτικής. Παρών στην φετινή συναυλία των εκκλησιαστικών χορωδιών ήταν ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία Karekin Bekdjian.

Η συνάντηση των χορωδιών προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα για την περαιτέρω αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων στο Μόναχο, αλλά και για την ευρύτερη προβολή του πλούτου της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης της Ορθοδοξίας στη γερμανική κοινωνία. Στους πάντα γεμάτους ναούς ένα σημαντικό μέρος των ακροατών αποτελούν χριστιανοί των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και δογμάτων στη Γερμανία. Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο οικοδεσπότης Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης υπογράμμισε την ευλογία και το προνόμιο της συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των ποικίλων Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η οποία έχει αποκτήσει πλέον στέρεες ρίζες και προσφέρει πολύτιμους καρπούς. Αφορμώμενος από την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Πρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης αναφέρθηκε σε κεντρικά γνωρίσματα της ορθόδοξης παράδοσης, περιστρέφοντας την παρουσίασή του γύρω από τους άξονες της δοξολογίας, της ταπείνωσης και της διακονίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους, αλλά και επιμένοντας στην προοπτική του οικουμενικού προσανατολισμού της ορθόδοξης πορείας.
Στην εισαγωγή του ο θεολόγος και οργανωτικός υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Βλαχώνης υπογράμμισε βασικές συνιστώσες της ορθόδοξης κατανόησης της εκκλησιαστικής μουσικής και προσανατόλισε το μουσικόφιλο κοινό στις ιδιαιτερότητες των επί μέρους παραδόσεων.

Την συναυλία, την οποία παρακολούθησαν ορθόδοξοι ιερείς με τους πιστούς τους από 10 διαφορετικές ορθόδοξες ενορίες του Μονάχου, αλλά και πολλοί Γερμανοί συμπολίτες, ανάμεσά τους και ο καθηγητής της Ευαγγελικής θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Gunther Wenz, ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας κ. Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας). Η Ρωσική Εκκλησία (της Διασποράς) θα φιλοξενήσει την επόμενη 10 συνάντηση των χορωδιών στον καθεδρικό της Ναό στο Μόναχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ