Με αφορμή το 50ό ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας (12.7.2013) και τις λοιπές εκδηλώσεις της 9ης Ελληνοβαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας (14.6-19.7.2013)
α) 50ο Ιωβηλαίο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας
Την Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013, στις 6 μ.μ. έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου εορταστική εκδήλωση για την επίσημη ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας προ πεντήκοντα ετών, με τον ιδρυτικό Τόμο του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους 350 περίπου προσκεκλημένοι επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας και της παροικίας μας στο Μόναχο.
Παρέστησαν και ομίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx, ο Σεβ. πρώην Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιος κ. Friedrich Wetter, η βοηθός επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας κ.  Susanne Breit-Keßler, ο βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δρ. Ludwig Spaenle, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά και ο δημοτικός σύμβουλος Μονάχου, κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος. Ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Peter Meyer δεν μπόρεσε, λόγω αιφνιδίου τραυματισμού του, να παραστεί και να απευθύνει τον χαιρετισμό της Βαυαρικής Βουλής.
Στο χαιρετισμό του ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Reinhard Marx αναφέρθηκε στις διμερείς αδελφικές σχέσεις των δύο εκκλησιών και επήνεσε το πολύπλευρο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο θεολογικό διάλογο, στη ποιμαντική διακονία και στο εκκλησιαστικό και διαχριστιανικό γίγνεσθαι στη Γερμανία.
Η ευαγγελική βοηθός επίσκοπος κ. Susanne Breit-Keßler τόνισε στον χαιρετισμό της μεταξύ των άλλων τη δραστηριοποίηση της Ιεράς Μητροπόλεως στον οικουμενικό διάλογο και τη συνεργασία με τις χριστιανικές εκκλησίες, αλλά και στο διάλογο με τον ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Προέτρεψε μάλιστα τους ελληνορθοδόξους πιστούς να αντισταθούν σε κάθε κίνημα νεοναζισμού στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας κ. Spaenle αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδος και Βαυαρίας και στην αρμονική συνεργασία Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και Βαυαρικού Κράτους. Επίσης τόνισε το γεγονός ότι οι έλληνες μετανάστες βίωσαν  και βιώνουν στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μια πνευματική πατρίδα, τόσο στη δεκαετία του 1960, όσο και στις ημέρες μας με το νέο μεταναστευτικό κίνημα.
H Γενική πρόξενος κ. Γραμματά τόνισε κυρίως τις αρμονικές ελληνοβαυαρικές σχέσεις, σ’ όλα τα επίπεδα.
Στην πανηγυρική εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι εν Γερμανία εκπρόσωποι του Πατριαχείου Ρουμανίας, Θεοφ. Επίσκοπος Μπρασόβου κ. Σοφιανός και του  Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Θεοφ. Επίσκοπος Κωνσταντίας κ. Αντώνιος, καθώς επίσης και πλειάς κληρικών των ορθοδόξων ενοριών  Μονάχου, Νυρεμβέργης και Άουγκσμπουργκ.
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ρωμαιοκαθολικών Γερμανίας και πρώην πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Alois Glück,  η πρόεδρος της Ισραηλικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, o Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας κ. Karl Huber, η Νομάρχης κ. Johanna Rumschöttel, Δήμαρχοι πολλών Δήμων Βαυαρίας, ο Άρχων Υπομιμνήσκων και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Μονάχου, κ. Θεόδωρος Νικολάου, οι καθηγητές της Ορθοδόξου Θεολογίας Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, καθηγητές διαφόρων σχολών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Μονάχου, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Αστυνομίας και των λοιπών βαυαρικών δημοσίων κρατικών και δημοτικών Αρχών μας ετίμησαν με την παρουσία τους. Από πλευράς παροικίας μας παρέστησαν οι πρόεδροι των εν Μονάχω ελληνικών οργανισμών και συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική-Τριάρχη κ.α.
Τους επισήμους προσφώνησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτο-πρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Απόστολος Μαλαμούσης και μαθητές και μαθήτριες των εν Μονάχω ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Γερμανίας για τη διαχριστιανική συνεργασία, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αιδεσιμολ. Κωνσταντίνος Μύρων. Ο π. Μύρων αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Σεβ. πρώην Αρχιεπισκόπο Μονάχου και Φράισινγκ, Καρδινάλιο κ. Friedrich Wetter από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Στον επαινετικό του λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας αναφέρθηκε στη πολυμερή στήριξη του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον τιμώμενο και ανεφέρθη σε 4 σημαντικά γεγονότα παρέμβασης του: α) στη γραπτή γνωμοδότηση στη βαυαρική δικαιοσύνη για την επιστροφή του ναού της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μονάχου (Σαλβάτορκιρχε) στην κανονική δικαιδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, β) στην ίδρυση της Έδρας Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, γ) στην ανέγερση του ιερού ναού και του ενοριακού κέντρου της  Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου και την μετέπειτα πώλησή τους στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, έναντι συμβολικού ποσού και δ) στη μέριμνα για τη στέγαση της ενορίας  Αγίου Γεωργίου Μονάχου. Επίσης τόνισε την έκδηλη αγάπη του τιμωμένου για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείo.
Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Friedrich Wetter αναφέρθηκε στον πνευματικό του δεσμό με την Ιερά Μητρόπόλη Γερμανία στην τεσσαρακονταετή διακονία του τόσο στην πρώτη επισκοπή του στη πόλη Σπάγιερ και Λουτβικσχάφεν (μέχρι το 1982), όσο και στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη προσωπική του σχέση με την οικογένεια του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση.
Την πανηγυρική εκδήλωση πλαισίωσαν η παιδική χορωδία του ενοριακού Κέντρου “Μελωδία” υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Κρινίτη, ο βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή  της Θεολογικής Σχολής Μονάχου κ. Κωνσταντίνου Νικαλακοπούλου και ο μουσικός σύλλογος Μονάχου “Φιλαρμονία” υπό την διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Αμανατίδη.
Μετά την πανηγυρική εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στο ενοριακό Κέντρο, ενώ παράλληλα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Σεβασμιωτάτων Καρδιναλίων, της ευαγγελικής επισκόπου, του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Ρωμαιοκαθολικών Γερμανίας και πρώην πρόεδρου της Βαυαρικής Βουλής, του Πρώτου Δημάρχου Μονάχου κ. Christian Ude, κ.α.
β) Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 13 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος προέστη πολυμελούς αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς στο Μόναχο. Συλλειτούργησαν ο Ρώσσος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και Γερμανίας, Σεβ. κ. Μάρκος και ο βοηθός επίσκοπος κ. Αγαπητός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μποοργιόμι και Μπακουριάνι κ. Σεραφείμ, του Πατριαρχείου Γεωργίας, οι Θεοφ. Επίσκοποι κ. Σοφιανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας) και κ. Αντώνιος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) και πλειάς κληρικών των ορθοδόξων ενοριών Μονάχου. Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ακολούθησε η μεγάλη είσοδος με λιτανεία στο παρακείμενο δημοτικό νεκροταφείο, όπου συνεχίστηκε η Θεία Λειτουργία επί του τάφου του εσχάτως υπό της Ρωσσικής Εκκλησίας της Διασποράς ανακηρυχθέντος νεομάρτυρος Αλεξάνδρου Σμορρέλ, ο οποίος εκτελέστηκε προ εβδομήντα ετών (13 Ιουλίου 1943) στο Μόναχο από το ναζιστικό καθεστώς.
γ) 9η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα
Η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα οργανώνεται κάθε χρόνο, από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Εφέτος έλαβαν μέρος στο πολυήμερο και πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα, που διήρκεσε από 14 Ιουνίου μέχρι 19 Ιουλίου, 49 ελληνικοί  και βαυαρικοί οργανισμοί και σύλλογοι. (ιστοσελίδα στο διαδύκτιο:www.hellas-bayern.de)
Στο επίσημο πρόγραμμα της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας καταχωρούνται οι γραπτοί χαιρετισμοί της Εξοχωτάτης Καγκελαρίου της ΟΔΓ δρ. Angela Merkel, του εξοχωτάτου Πρωθυπουργού της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, του Εξοχωτάτου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, τoυ Πρώτου Δημάρχου Μονάχου κ.Christian Ude κ.α.
Την Κυριακή 14 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Παρέστη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος, μετά την κατάλληλη προσλαλιά του Μητροπολίτη απηύθυνε χαιρετισμό. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης μετέβη στην κεντρική πλατεία Odeonsplatz Μονάχου, όπου έλαβε μέρος στην 9η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.
Εκτός από τον Μητροπολίτη Γερμανίας εκφώνησαν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Σεβ. Καρδιναλίου, Αρχιερατικός Επίτροπος κ. Ruppert Graf von Stolberg, η εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας κ. Barbara Kittelberger, ο βαυαρός Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δρ. Ludwig Spaenle, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude, ο Δήμαρχος της πόλης Ασχάιμ κ. Helmut Englmann και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης.
Το πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα περιείχε ελληνική και βαυρική μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες και περίπτερα εκθέσεων.
Υπολογίζεται ότι την ημέρα εκείνη διήλθαν την κεντρική πλατεία Odeonsplatz περίπου 30 χιλιάδες επισκέπτες.
Ο ημερήσιος τύπος του Μονάχου, το βαυαρικό ραδιόφωνο και η βαυαρική τηλεόαση αναφέρθηκαν με ρεπορτάζ στις εκδηλώσεις μας.
Επίσης και γερμανικά εκκλησιαστικά περιοδικά αναφέρονται στο ιωβηλαίο.
δ) Επίσημη επίσκεψη στη πόλη Rosenheim
Στα πλαίσια της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτο­πρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μηνά, τη Γενική Πρόξενο Μονάχου κ. Σοφία Γραμματά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Μονάχου κ. Κωνσταντίνο Γιαννακάκο επεσκέφθη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, την πόλη Ροσενχάιμ, όπου έγινε επίσημα δεκτός από τη Πρώτη Δήμαρχο κ. Gabriele Bauer.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης υπέγραψε στο επίσημο βιβλίο επισκεπτών της πόλης και ακολούθως, συνοδευόμενος από τη Δήμαρχο Bauer και τους λοιπούς συνοδούς του, επισκέφθηκε την έκθεση “Μέγας Αλέξανδρος” όπου έτυχαν ιδιαίτερης ξενάγησης από τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μονάχου, καθηγητή δρ. Rupert Gebhard. Στην θαυμάσια αυτή έκθεση μετέχουν 40 ευρωπαϊκά μουσεία με 400 εκθέματα που εξιστορούν τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι Ενορίες της Βαυαρίας, όλοι οι συνεργάτες και συμμετέχοντες στην οργάνωση του εορτασμού του 50ου ιωβηλαίου της Μητροπόλεώς μας στο Μόναχο και της 9ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας και η ταπεινότης μου, εκφράζουμε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας τα θερμά μας ευχαριστήρια για την σοφή καθοδήγησή του στον σχεδιασμό και στην επιτυχημένη προβολή των εκδηλώσεών μας στη βαυαρική κοινωνία.
Με τη σοφή πηδαλιουχἰα του και την ακάματη προσφορά του από την επίσημη ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας μέχρι σήμερα έδωσε σ’ όλους μας προσανατολισμό, δύναμη και θάρρος να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά του για το καλό της Εκκλησίας μας. Είναι καθομολογουμένη – όχι μόνο από τους ορθοδόξους πιστούς της Γερμανίας, αλλά κυρίως από τη γερμανική κοινωνία – η διαπίστωση, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κατάφερε να καταστεί η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας η τρίτη επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη Γερμανία, που απολαμβάνει υψηλής αναγνώρισης, σεβασμού και εκτίμησης απ’ όλους. Αυτή η διαπίστωση ακούστηκε επανειλημμένα από τους οργανωτές και επισκέπτες των εορταστικών μας εκδηλώσεων στο Μόναχο.
Μόναχο, 19 Ιουλίου 2013
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

π. Απόστολος Μαλαμούσης

Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
E-Mail.: am@ellines.de
Φωτογραφίες στον ιερό ναό;
α) από αριστερά: Θεοφ. Επίσκοπος Σοφιανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), Alois Glück, Θεοφ. Επίσκοπος Αντώνιος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ευαγγελική επίσκοπος Breit-Keßler, Καρδινάλιος Wetter,  Καρδινάλιος Marx και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.
β) Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος απονέμει στον Καρδινάλιο κ. Wetter την τιμητική διάκριση
Φωτογραφίες:Ingrid Grossmann
———————————————————————————————————————————————————–
Στην πλατεία Odeonsplatz
α) από αριστερά: Η Γενική Πρόξενος κ. Σοφία Γραμματά, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Γιαννακάκος, ο βαυαρός Υποθργός Παιδείας κ. Dr. Ludwig Spaenle, ο εκπρόσωπος του Καρδιναλίου, αιδεσιμ.Rupert Graf von Stolberg, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, η μεταφράστρια Ελένη Βούλγαρη.Ποππ, Ο Σεβ. Μητροπολιτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude και η σύζυγός του, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα.
β) Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η δημοσιογράφος τηε Βαυαρικής Ραδιοφωνίας κ. Φανή Αθέρα.
Fotos: Ursula Baumgart.
2013.07.12 01218
2013.07.12 01039
   DSC_7840
DSC_7852
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Bericht über die Veranstaltungen in München anlässlich des 50-jährigen Jubiläums der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland (12. Juli 2013) und des 9. Griechisch-Bayerischen Kulturtags (14. Juni bis 19. Juli 2013)
A. 50-jähriges Jubiläum der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland
Am Freitag, den 12. Juli 2013, um 18 Uhr, fand in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche in München ein Festakt anlässlich der offiziellen Gründung der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland vor 50 Jahren durch das Ökumenische Patriarchat von Konstantinopel statt. Den Festakt haben circa 350 geladene offizielle Vertreter der bayerischen Gesellschaft und der griechischen Community in München mit ihrer Anwesenheit geehrt. Anwesend waren und Grußworte gesprochen haben: Seine Eminenz, Metropolit Augoustinos von Deutschland, Seine Eminenz, Erzbischof von München und Freising, Reinhard Kardinal Marx, der emeritierte Erzbischof von München und Freising, Friedrich Kardinal Wetter, die Regionalbischöfin der Evangelisch-Lutherischen Kirche in Bayern, Frau Susanne Breit-Keßler, der bayerische Kultusminister, Dr. Ludwig Spaenle, die Generalkonsulin Griechenlands in München, Frau Sofia Grammata, und der Stadtrat in München, Constantinos Gianacacos. Der Vizepräsident des bayerischen Landtags Peter Meyer konnte aus akuten gesundheitlichen Gründen nicht teilnehmen, um das Grußwort des bayerischen Landtags zu überbringen.
Mit seinem Grußwort hat Kardinal Marx auf die bilateralen Beziehungen der beiden Kirchen Bezug genommen und hat das vielfältige Werk der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland im theologischen Dialog, im pastoralen Dienst und in der Mitwirkung in kirchlichen und ökumenischen Belangen Deutschlands gelobt.
Die Regionalbischöfin Breit-Keßler hat ebenso die Mitwirkung der Metropolie beim ökumenischen Dialog mit den Kirchen sowie die Begegnung mit Judentum und Islam hervorgehoben. Anlässlich der aktuellen Entwicklungen in Griechenland hat sie die griechisch-orthodoxen Gläubigen aufgefordert, sich gegen rassistische und neonazistische Bewegungen in Griechenland und anderswo zu widersetzen.
Kultusminister Spaenle hat die traditionell guten Beziehungen zwischen Bayern und Griechenland und die harmonische Zusammenarbeit der Metropolie mit dem Freistaat Bayern unterstrichen. Die Griechisch-Orthodoxen Metropolie – so Spaenle – war und ist eine geistliche Heimat sowohl für die griechischen Migranten, die nach 1960 nach Deutschland gekommen sind, wie auch für die neuen Migranten der letzten Jahre.
Die Generalkonsulin Grammata hat die harmonischen griechisch-bayerischen Beziehungen auf allen Ebenen unterstrichen.
Beim Festakt waren auch die Vertreter von Deutschland des Patriarchats von Rumänien, Bischof Sofian, und des Patriarchats von Bulgarien, Bischof Antonios, anwesend, ebenso wie mehrere Geistliche der orthodoxen Gemeinden von München, Nürnberg und Augsburg. Ferner waren anwesend der Präsident des Zentralkomitees der deutschen Katholiken und ehemalige bayerische Landtagspräsident Alois Glück, die Präsidentin der Israelitischen Kultusgemeinde München und Oberbayern, Frau Charlotte Knobloch, der Präsident des Bayerischen Verfassungsgerichtshofs, Dr. Karl Huber, Landrätin Frau Johanna Rumschöttel, Bürgermeister mehrerer Gemeinden Bayerns, Prof. Dr. Theodor Nikolaou und die Professoren der Orthodoxen Theologie an der LMU München Athanasios  Vletsis und Konstantin Nikolakopoulos, Professoren der verschiedenen Disziplinen an der LMU und TU München, Vertreter der Bundespolizei und weiterer bayerischen staatlichen und städtischen Behörden.
Von griechischer Seite habe teilgenommen die Vorsitzenden der griechischen und griechisch-bayerischen Institutionen, darunter der Vorstand der Griechischen Akademie, Prof. Dr. Vassilios Fthenakis, und Stavros Kostantinidis, die Vorsitzende der Stiftung Palladio, Frau Dr. Vassiliki Triarchi-Hermann, und andere.
Die Begrüßung der Gäste hat der Bischöfliche Vikar in Bayern, Erzpriester Apostolos Malamoussis, zusammen mit Schülerinnen und Schülern der griechisch-orthodoxen Gemeinden Münchens vorgenommen.
Den Festvortrag hielt der Beauftragte für innerkirchliche Zusammenarbeit der Orthodoxen Bischofskonferenz in Deutschland, Erzpriester Kostantinos Miron, der über die historische Entwicklung der Metropolie in den letzten 50 Jahren sprach.
Im Rahmen dieses Festaktes wurde der emeritierte Erzbischof von München und Freising, Friedrich Kardinal Wetter, geehrt. In seiner Laudatio hat Metropolit Augoustinos die vielfältige Unterstützung der Griechisch-Orthodoxen Metropolie durch Kardinal Wetter betont und hat vier wichtige Ereignisse erwähnt:
1. Das Gutachten, das er der bayerischen Justiz für die Rückgabe der Salvatorkirche an die Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland überreicht hat, 2. die Gründung des Instituts für Orthodoxe Theologie an der LMU, 3. den Bau der Allerheiligenkirche samt Gemeindezentrum, Büros und Pfarrräumen und den Verkauf an die Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland zu einem eher symbolischen Preis, 4. seine Bemühungen für die griechisch-orthodoxe Gemeinde Hl.-Georg, eine dauerhafte Bleibe zu finden.
Darüber hinaus hat er die Verbundenheit des Kardinals mit dem Ökumenischen Patriarchat hervorgehoben.
In seinem Dankeswort ist Kardinal Friedrich Wetter auf seine Verbundenheit mit der Metropolie in seinem 40-jährigen Bischofsdienst sowohl in Speyer wie auch in München eingegangen. Besonders hat er seine persönlichen Beziehungen mit der Familie des Erzpriesters Apostolos Malamoussis erwähnt.
Die musikalische Umrahmung des Festaktes haben der Kinderchor Melodia unter Leitung von Frau Maria Criniti, der Byzantinische Kantorenchor unter Leitung des Theologieprofessors an der LMU München, Konstantinos Nikolakopoulos, und der Musikverein Philharmonia unter Leitung von Herrn Michael Amanatidis gestaltet.
Nach dem Festakt folgte ein Stehempfang für alle Gäste. Metropolit Augoustinos lud anschließend an diesem Tag noch hohe Gäste zu einem Abendessen ein.
b. Panorthodoxe Heilige Liturgie
Am Samstag, den 13. Juli 2013, feierte Metropolit Augoustinos die heilige Liturgie mit mehreren Bischöfen und Priestern in der Kathedralkirche der Russisch-Orthodoxen Auslandskirche in München. Als Mitzelebranten nahmen teil der Erzbischof von München und Deutschland Mark, Weihbischof Agabit und die Weihbischöfe Sofian (Patriarchat Rumänien) und Antonios (Patriarchat Bulgarien), wie auch mehrere Geistliche der orthodoxen Gemeinden Münchens. Es folgte eine große Prozession zum naheliegenden Friedhof, wo die Heilige Liturgie auf dem Grab des erst neulich durch die russisch-orthodoxe Auslandskirche proklamierten Neumärtyrer Alexander Schmorell gefeiert wurde, der vor 70 Jahren am 13. Juli 1943 in München von den Nationalsozialisten ermordet worden war.
C. 9. Griechisch-Bayerischer Kulturtag
Der Griechisch-Bayerische Kulturtag wird jedes Jahr durch die Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland unter Mitwirkung mehrerer Institutionen und Vereine gefeiert. Heuer nahmen bei der Planung und Durchführung des mehrtägigen und vielfältigen Kulturprogramms, das sich vom 14. Juni bis zum 19. Juli erstreckte, 49 griechische und bayerische Institutionen und Vereine teil (siehe auch die Internetseite www.hellas-bayern.de).
Im offiziellen Programm des 9. Griechisch-Bayerischen Kulturtags sind die Grußworte der Bundeskanzlerin Frau Dr. Angela Merkel, des bayerischen Ministerpräsidenten Horst Seehofer, des stellvertretenden Außenministers Griechenlands Konstantinos Tsiaras, des Oberbürgermeisters der Landeshauptstadt München Christian Ude, der Oberbürgermeisterin der Stadt Rosenheim Gabriele Bauer, und des 1. Bürgermeisters der Gemeinde Aschheim Helmut J. Englmann enthalten.
Am Sonntag, den 14. Juli, hat Metropolit Augoustinos die Heilige Liturgie in der griechisch-orthodoxen Allerheiligenkirche in München gefeiert. Anwesend war der stellvertretende Außenminister Griechenlands, Herr Kyriakos Gerontopoulos, der auch ein Grußwort an die Gemeinde richtete. Anschließend begab sich Metropolit Augoustinos zum Odeonsplatz, wo er an dem vielfältigen Kulturprogramm teilnahm.
Dem Festprogramm haben auch beigewohnt und Grußworte gesprochen: Metropolit Augoustinos, der stellvertretende Außenminister Griechenlands, Gerontopoulos, Bischofsvikar Rupert Graf von Stolberg (in Vertretung von Kardinal Marx), Stadtdekanin Barbara Kittelberger (in Vertretung der Evangelisch-Lutherischen Kirche in Bayern), der bayerische Kultusminister Dr. Ludwig Spaenle, der Münchner Oberbürgermeister Christian Ude, der 1. Bürgermeister von Aschheim Englmann und der 1. Bürgermeister der Stadt Chaniá auf Kreta in Griechenland Manolis Skoulakis.
Das Festprogramm beinhaltete griechische und bayerische Musik, Tanz und Folklore, Chöre und Infostände. Es wird geschätzt, dass an diesem Tag circa 30.000 Besucher den Odeonsplatz überquerten.
Die Zeitungen Münchens, der Bayerische Rundfunk und das Bayerische Fernsehen haben über all diese Veranstaltungen berichtet. Auch diverse deutsche kirchliche Zeitungen berichteten darüber.
D. Offizieller Besuch des Metropoliten Augoustinos in der Stadt Rosenheim
Im Rahmen des 9. Griechisch-Bayerischen Kulturtags hat Metropolit Augoustinos am Montag, den 15. Juli 2013, der Stadt Rosenheim einen offiziellen Besuch abgestattet. Begleitet wurde er vom Bischöflichen Vikar in Bayern, Erzpriester Apostolos Malamoussis, Erzpriester Ioannis Minas, der griechischen Generalkonsulin in München Sofia Grammata und dem Münchner Stadtrat Constantinos Gianacacos.
Oberbürgermeisterin Gabriele Bauer hat den Metropoliten und seine Begleitung herzlichst empfangen. Metropolit Augoustinos trug sich im Goldenen Buch der Stadt Rosenheim ein. Anschließend führte Prof. Dr. Rupert Gebhard, der leitende Sammlungsdirektor der Archäologischen Staatssammlung München, den Metropoliten und seine Delegation in Begleitung von Frau Bauer durch die Ausstellung “Alexander der Große”. Wie bekannt, nehmen an dieser wunderbaren Ausstellung über das Leben und Werk Alexanders des Großen 40 europäische Museen mit über 400 Ausstellungsobjekten teil.
Die griechisch-orthodoxen Gemeinden Bayerns, alle Mitwirkenden bei der Organisation und Durchführung des 50-jährigen Jubiläums der Metropolie in München und des 9. Griechisch-Bayerischen Kulturtags wie auch ich selbst danken aufs Herzlichste Seiner Eminenz, Metropolit Augoustinos von Deutschland, für seine weisen und klugen Anweisungen zur Planung und Durchführung unserer Veranstaltungen.
Nach übereinstimmenden Aussagen der Medien haben wir das kulturelle Leben Münchens durch den Griechisch-Bayerischen Kulturtag auf das Vielfältigste bereichert.
Der Bischöfliche Vikar in Bayern der
Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland
Apostolos Malamoussis
Erzpriester des Ökumenischen Patriarchats
E-Mail.: am@ellines.de
Fotos Allerheiligenkirche: v.l. Bischof Sofian (Rumänisches Patriarchat), Alois Glück, Präsident des Zentralkomittees der deutschen Katholiken, Bischof Antonios (Bulgarisches Patriarchat), Regionalbischöfin Susanne Breit-Keßler, Kardinal Friedrich Wetter, Kardinal Reinhard Marx und Metropolit Augoustinos von Deutschland.
Metropolit Augoustinos und Kardinal Friedrich Wetter
Fotos: Ingrid Grossmann
2013.07.12 01218
2013.07.12 01039
   DSC_7840

DSC_7852

——————————————————————————————————————-
Fotos Odeonsplatz: v.l. Griechische Generalkonsulin Sofia Grammata, Stadtrat Constantinos Giannacacos, bayerischer Kultusminister Dr. Lzdwig Spaenle, Bischofsvikar Rupert Graf von Stolberg, Stellvertretender Aussemninister Griechenlands Kyriakos Gerontopoulos, Übersetzerin Eleni Voulgari-Popp, Metropolit Augoustinos von Deutschland, Oberbürgermeister Christian Ude mit seiner Frau, Bürgermeister von Chanis/Kreta Manolis Skoulakis, Erzpriester Apostolos Malamoussis und die Moderatorin Fanny Atheras. Fotos: Ursula Baumgart.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ