Κυρίες και Κύριοι,
όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας διοργανώνει, σε συνεργασία με τους ελληνικούς και ελληνο-βαυαρικούς Οργανισμούς και Συλλόγους Μονάχου, κάθε χρόνο την Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, με σκοπό την προβολή της Ομογένειάς μας
Ένα πολυήμερο ποικίλο πολιτιστικό πρόγραμμα με αποκορύφωμα την εκδήλωσή μας στην κεντρική πλατεία Odeonsplatz Μονάχου με μουσική, χορωδίες χορό, περίπτερα και εκθέσεις, συνθέτουν το πρόγραμμα της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας.
Εφέτος εορτάζουμε το 10ο ιωβηλαίο της και θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη λαμπρότητα, κυρίως προς τη βαυαρική κοινωνία. Οι εορταστικές μας εκδηλώσεις αρχίζουν στις 21 Ιουνίου και τελειώνουν στις 21 Ιουλίου 2014. Την Κυριακή 20 Ιουλίου θα εορτάσουμε στην κεντρική πλατεία Odeonsplatz, με συμμμετοχή πολλών χιλιάδων κόσμου και με επισήμους εκπροσώπους των βαυαρικών εκκλησιών, του βαυαρικού κράτους και του Δημάρχου Μονάχου.
Θα τιμήσουμε εφέτος – στα πλαίσια της 10ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας – τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ με το „Ελληνο-Βαυαρικό Πολιτιστικό Βραβείο“, γιατί θέλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ στη βαυαρική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό για όλα όσα έχουν κάνει για την Ομογένειά μας στη Βαυαρία.
Η τελετή θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 στις 6 μ.μ στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“, παρουσία υψηλών εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας και της παροικίας μας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Προσφώνηση των προσκεκλημένων από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, και νέους και νέες με τοπικές, παραδοσιακές ενδυμασίες.
Χαιρετισμούς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, τη Πρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής κ. Μπάρμπαρα Σταμ, το Δήμαρχο Μονάχου κ. Γιόσεφ Σμιτ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο.
Επαινετικός λόγος (πανηγυρικός) από τον πρώην πρωθυπουργό της Βάδης- Βυρτεμβέργης κ. Δρ. Έρβιν Τόιφελ.
Βράβευση του πρωθυπουργού κ. Σεεχόφερ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.
Ευχαριστία ομιλία του πρωθυπουργού κ. Σεεχόφερ.
Ελληνο-βαυαρικός επίλογος στην ελληνική και στη βαυαρική γλώσσα.
Η παιδική χορωδία της εκκλησίας μας ΜΕΛΩΔΙΑ, ο Βυζαντινός Χορός των Ιεροψαλτών Μονάχου, ένα ελληνικό και ένα βαυαρικό μουσικό συγκρότητα θα πλαισιώσουν την εορταστική εκδήλωση.
Επίσης στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“, θα λάβει χώρα προβολή εργασιών βαυαρών μαθητών που φοιτούν σε βαυαρικά γυμνάσια και διδάσκονται αρχαία και νέα ελληνικά. Ο μαθητικός αυτός διαγωνισμός έχει τον τίτλο „Ελλάδα –παλαιότερα και σήμερα“ και οργανώθηκε από το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ και τον ΕΟΤ Γερμανίας.
Την επίσημη γραπτή πρόσκληση εμπλουτίζει και ομορφαίνει μια ζωγραφική παράσταση με θέμα „Δημιουργούμε Γέφυρες – Μόναχο, η πόλη μας“, έργο μαθητών του Αριστοτελείου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου (2008). Οι μαθητές ζωγράφησαν τα ελληνικά κλασικά κτίρια και κτίσματα που κοσμούν την πόλη του Μονάχου. Υπενθυμίζω ότι, λόγω αυτής της έντονης παρουσίας της ελληνικής αρχιτεκτονικής, οι βαυαροί και γερμανοί λόγιοι του περασμένου αιώνα αποκαλούσαν το Μόναχο „Αθήνα του Ίζαρ“. Ο ποταμός Ίζαρ διασχίζει τη πόλη του Μονάχου. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι ακόμη και σήμερα εν χρήσει.
Είναι η πρώτη φορά που μια μη γερμανική μεταναστευτική παροικία τιμά τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και το γεγονός αυτό προσδίδει στην Ομογένειά μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά και θα περάσει πολλαπλά ευεργετικά μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση, στο παρόν και στο μέλλον.
Σας προσκαλούμε εγκάρδια στην σημαντική αυτή, για τις σχέσειςΕλλάδος και Βαυαρίας, εορταστική εκδήλωση και θα χαρούμε να σας χαιρετίσουμε από κοντά.
Με ευχές Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ