Ένα πλούσιο σε εμπειρίες στο Μόναχο πραγματοποίησε ειδικότητα ποδοσφαίρου του ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι φοιτητές που συμετείχαν στην ομάδα αποτελούσαν οι φοιτητές Πούλιου Χρύσα (Τρίκαλα), Μιχαήλ Παναγιώτης (Λάρνακα), Σάββα Δημήτρης (Λεμεσός), Ελευθερίου Λοίζος (Λάρνακα), Δρύς Δημήτρης (Νάξος), Δουζένης Θανάσης  (Λάρισα), Βυζιργιαννάκης Δημήτρης (Αθήνα),  Σαπουνάκης Αντώνης (Αθήνα), Ευαγγέλου Σπύρος (Τρίκαλα) με συνοδό τον Dr. Παπανικολάου Ζήση (Ph.D. Οι παραπάνω φοιτητές βρέθηκαν  από τις 25-30 Μαρτίου στο Μόναχο. Πέρα όμως από την εκπαιδευτική μορφή της επισκέψεως, ήταν μια ευκαιρία για τα μέλη της αποστολής να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό και έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. athlitiko1

Η αποστολή αφίχθη την Τρίτη το πρωί, στο Μόναχο όπου κατέλυσε στο ξενοδοχείο Germania. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στα αξιοθέατα του Μονάχου. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε το εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνοντας κάθε ημέρα τις εξής δραστηριότητες: 

* Τετάρτη 26 Μαρτίου :  επίσκεψη στο αντίστοιχο τμήμα φυσικής αγωγής αθλητισμού και υγείας του Πανεπιστημίου Μονάχου (TUM, το δεύτερο  πανεπιστήμιο του athlitiko-thema-proto01Μονάχου και στα καλύτερα της Γερμανίας ) όπου μας υποδέχτηκε θερμά ο κ. Bauer, καθηγητής του Τμήματος . Στη συνέχεια ο κ. Bauer μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τις εγκαταστάσεις εκμεταλλεύεται σήμερα το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο διαθέτει 15 γήπεδα ποδοσφαίρου, κλειστά γυμναστήρια αλλά και πάρκα για υπαίθριες δραστηριότητες. Στο πανεπιστήμιο φοιτούν 30.000 φοιτητές. Απαρτίζεται από 13 τμήματα, σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Οι φοιτητές που στελεχώνουν το τμήμα φυσικής αγωγής-   αθλητισμού και υγείας κυμαίνονται στους 2.200. Στη συνέχεια οι φοιτητές παρακολουθήσανε ξενάγηση από επιστημονικό συνεργάτη    στα επιστημονικά εργαστήρια , αλλά και παρουσίαση- διάλεξη από τον Πρύτανη AnsgarSchwirtz ως προς τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και φοίτησης  των σπουδαστών. Αμέσως μετά οι φοιτητές περιηγήθηκαν στο μουσείο της BMW. athlitiko2Το απόγευμα η αποστολή παρακολούθησε προπονήσεις των ακαδημιών της γυναικείας ομάδας F.CWacker που αποτελούνταν από 100 κορίτσια, αλλά και της πρώτης ομάδος. Αμέσως μετά οι φοιτητές παρακολούθησαν στο ίδιο συγκρότημα γηπέδων,  προπόνηση της F.CHellas ,  ομάδας των ομογενών.

* Πέμπτη 27 Μαρτίου : παρακολούθηση της προπόνησης της δεύτερης ομάδος (Κ23) της F.CBayernMunich.  Ακολούθησε ενημέρωση από τον προπονητή των Κ19  HeikoVogel  με θέμα την δομή και οργάνωση των τμημάτων κάτω των 23 ετών. Τονίστηκε πως όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα.    Παρακολούθηση προπονήσεων και των υπολοίπων τμημάτων υποδομής (Κ19 , Κ17 , Κ15 , Κ13  ). Οι νεαροί παίκτες χωρίζονται κατά ηλικία και ο μέγιστος αριθμός των παικτών ανέρχεται στους 18 παίκτες ανά ηλικία. Τα τμήματα ξεκινούν από την ηλικία των 11 ετών.

* Παρασκευή 28 Μαρτίου : το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο αθλητικό κέντρο της Μόναχο 1860  και παρακολούθηση των προπονήσεων τμημάτων της ομάδος. Ακολούθησε ενημέρωση από τον υπεύθυνο  όλων των τμημάτων κάτω των 23 ετών, με θέμα.  «Δομή και οργάνωση των τμημάτων υποδομής της Μόναχο 1860». Στην Μόναχο 1860 όλες οι ομάδες των Κ23 εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα εκτός από την επαγγελματική ομάδα. Τα παιδιά πληρώνουν μόνο 40 ευρώ το χρόνο ,  διότι όλα τα έξοδα καλύπτονται από την επαγγελματική ομάδα και την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Και οι δύο ομάδες του Μονάχου επιλέγουν τα παιδία μέσω Τουρνουά,  Scouting και κατά προτίμηση παιδιά από την Βαυαρία. Για προσωπική σας ενημέρωση, η καλύτερη ομάδα στην ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου και στην προώθηση ποδοσφαιριστών στις επαγγελματικές κατηγορίες της Bundesliga, είναι η Σάλκε, ενώ η Μόναχο 1860 καταλαμβάνει την 8η θέση. Είναι προϋπόθεση από την Γερμανική Ομοσπονδία η κάθε Επαγγελματική ομάδα να έχει το δικό της προπονητικό κέντρο ( τουλάχιστον 3 γήπεδα ποδοσφαίρου ,  αποδυτήρια , γυμναστήρια , αίθουσα διαλέξεων , εστιατόριο ) την δικιά της φιλοσοφία και να παρέχει δωμάτια για παιδία που μένουν μακριά. Το απόγευμα η αποστολή παρακολούθησε  έναν ενδιαφέρον αγώνα  Γ΄ κατηγορίας  Γερμανίας, μεταξύ της δεύτερης ομάδας της F.CBayernMunich και της EintrachtBamberg με τελικό σκορ υπέρ της Bayern με 5-2.

* Σάββατο 29 Μαρτίου : είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τον αγώνα γερμανικού πρωταθλήματος  μεταξύ της F.CBayernMunich και της Hoffenhaim  με τελικό σκορ 3-3. Ο αγώνας διεξήχθη  στο AllianzArena, ένα γήπεδο που πραγματικά μας άφησε άφωνους , 71.000 κόσμος μεταξύ των οποίων οικογένειες, παιδιά ,  ηλικιωμένοι. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η παρουσία των αντίπαλων φιλάθλων στις ίδιες κερκίδες με τους φιλάθλους της Bayern.    Όλοι πήγαν στο γήπεδο με ένα σκοπό, να διασκεδάσουν χωρίς ακρότητες. Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν το μουσείο της F.CBayernMunich ,  οπού πληροφορήθηκαν την ιστορία της μεγάλης αυτής ομάδος.

* Κυριακή 30 Μαρτίου: ημέρα ξεκούρασης, αγορών και επίσκεψης των φοιτητών σε διαφορά αξιοθέατα της Βαυαρικής πρωτεύουσας.

Η ειδικότητα ποδοσφαίρισης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Τρικαλινό επιχειρηματία  Κ.  Γιαννίκη Μιχάλη ιδιοκτήτη του Ελληνικού εστιατορίου ‘Ποσειδών ‘για την άριστη φιλοξενία και για το πλούσιο Ελληνικό γεύμα  που μας προσέφεραν  τόσο ο ίδιος ,  όσο και το προσωπικό του εστιατορίου.

 Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Αγοραστό Αθανάσιο διπλωματούχο προπονητή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βαυαρίας και προπονητή της ομάδος ποδοσφαίρου F.CHellas ,  για τη πολύτιμη βοήθεια που μας πρόσφερε  σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ