Η Βαυαρική Βουλή τίμησε με ιδιαίτερο τρόπο τα θύματα των ναζιστών σε αεροπορική βάση που είχε κατασκευάσει το 1944/1945 ο Χίτλερ στη πόλη Λάντσμπεργκ/Βαυαρίας, με σκοπό την κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων.

Υποχρέωσε με καταναγκαστική εργασία χιλιάδες εβραίους, κρατουμένους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων, να κατασκευάσουν ένα τεραστίων διαστάσεων υπόγειο και υπέργειο καταφύγιο (έκτασης 400 μέτρων μήκους, 83 μέτρων πλάτους και 28 μέτρων ύψους)  για την κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων. Δέκα μήνες περίπου (Ιούνιος 1944 – Απρίλιος 1945) διήρκεσε η κατασκευή του καταφυγίου και επτά χιλιάδες εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από την δωδεκάωρη εξαντλητική εργασία με μια φέτα ψωμί την ημέρα, ξυπόλυτοι στην παγωνιά του χειμώνα και με ολιγόωρο ύπνο σε υγρές παράγκες, χωρίς θέρμανση. Σε μια προσπάθεια εβραίοι κρατούμενοι να ρίξουν τσιμέντο στους υπό κατασκευή μεσότοιχους του καταφυγίου, παρασύρθηκαν από τον σωλήνα ρήψης τσιμέντου και ενταφιάστηκαν μαζί με το τσιμέντο στους μεσότοιχους του καταφυγίου. Μέχρι σήμερα είναι εκεί ο τάφος τους.

Οι εβραιοι κρατούμενοι ονόμασαν το καταφύγιο “Κρύο Κρεματόριο”.

Ένας από τους επιζήσαντες εβραίους, ο κ. Uri Chanoch, παρέστη στην τελετή και με άκρως συγκινητικό τρόπο εξιστόρισε τις τραυματικές εμπειρίες του από την κατασκευή του καταφυγίου και δώρησε τη φανέλλα του, – που είχε ως κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης – στο Μουσείο της αεροπορικής βάσης.

Ο ίδιος θεωρεί ως θαύμα το ότι επέζησε των βάρβαρων συνθηκών ζωής . Διηγήθηκε μάλιστα το ότι επειδή έκλεψε μερικές πατάτες από διερχόμενο φορτηγό των ναζιστών, έγινε αντιληπτός από τον φύλακα και τιμωρήθηκε με ολονύκτια ορθοστασία στην παγωμένη αυλή με μια πατάτα στο στόμα. Ο διοικητής δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό είθελε να τον δει πώς αργοπεθαίνει.

Την αεροπορική αυτή βάση και το καταφύγιο τα χρησιμοποίησαν και οι αμερικανοί μετά την απελευθέρωση, ενώ σήμερα ανήκουν στην γερμανική αεροπορία.

Για πρώτη φορά η Βαυαρική Βουλή αποτίει φόρο τιμής για τα θύματα του ναζισμού όχι μέσα στη Βουλή, αλλά σε περιφεριεακούς τόπους καταναγκαστικών έργων και εξολόθρευσης.

Στην τελετή μνήμης παρέστησαν ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Από πλευράς της παροικίας μας παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Σοφία Γραμματα.

Fotos: Conni Kurz.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ