Το Πολιτιστικό Τμήμα της Κυβέρνησης της Μόσχας και η «Αίθουσα της Ταυρίδας» του Μεγάλου Παλατιού του Κρατικού Μουσείου floros1» άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους σε Έλληνα καλλιτέχνη και υποδέχθηκαν την ατομική έκθεση του διάσημου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει τις διάσημες συλλογές γλυπτών του εμπνευσμένες από την  Μαρία Κάλλας και τη GraceKelly.

Μόσχα 6 Σεπτεμβρίου 2013 – Από σήμερα έως τις 2 Μαρτίου 2014 οι Μοσκοβίτες και οι επισκέπτες της Μόσχας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα διάσημα γλυπτά κοστούμια του Νίκου Φλώρου, ο οποίος έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για  τη μοναδική μέθοδο κατασκευής γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά αλουμινίου και για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2003.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν με μία λαμπερή εκδήλωση στους υπέροχους χώρους του Μουσείου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από την καλλιτεχνική, επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Ρωσίας μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα κύριος Ιωάννης Πλώτας, η γενική διευθυντής του Κρατικού Μουσείου “Tsaritsyno” κυρία Olga Dokuchaeva, η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα κυρία Θεοδώρα Γιαννίτση και ο γενικός διευθυντής της  Ζυθοποιίας Φιξ κύριος Γιάννης Χήτος. Οι Curators της Έκθεσης ήταν ο κύριος Αριστοτέλης Καραντής, η κυρία ΆγγελαΔικεούλια και η κυρία Tatyana Mylnikova. Ο φωτογράφος της Έκθεσης ήταν ο Ήλίας Διαμαντάκος και η Υπεύθυνη οργανώτρια η κυρία Julia Sysalova. Ο κύριος Αριστοτέλης Καραντής ως αποκλειστικός Curator και Διευθύνων της σκηνοθετικής επιμέλειας των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου, χαρακτήρισε «ιδανικό» το Τσαριτσινό μουσείο για τα έργα του Έλληνα καλλιτέχνη αλλά και ως πρόκληση για τον ίδιο, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ο επιτετραμμένος Πρέσβης στη Ρωσική Ομοσπονδία κύριος Γεράσιμος Ντάβαρης, εξήρε το έργο του κυρίου Φλώρου και την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό τον οποίον μεταφέρει με τα έργα του σε όλο τον κόσμο. Ο Alexandr Bezrukov, Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου “Tsaritsyno” μίλησε για την καλλιτεχνική αξία του έργου του Νικόλαου Φλώρου και την τιμή να τον φιλοξενούν στο ρωσικό μουσείο.

Ο Νίκος Φλώρος στην ομιλία του ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και μίλησε για την μεγάλη του αγάπη, την Ελλάδα και την επιθυμία του να προβάλλει την πατρίδα του ιδιαιτέρως αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μόσχας και τα ρώσικα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυψαν την εκδήλωση.
Τα γλυπτά κοστούμια της Έκθεσης «Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και στη Grace Kelly. Γλυπτά κοστούμια Νίκου Φλώρου. Ελλάδα»  του βραβευμένου Έλληνα καλλιτέχνη που δημιούργησε ένα νέο είδος στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης έχουν έντονα στοιχεία “popart” αλλά και “σουρεαλισμού”, καθώς ο Νίκος Φλώρος εντάσσει  ένα πρωτότυπο κράμα έκφρασης, το “Florosart”.
Τα γλυπτά έργα βασίζονται σε πρωτότυπα, αυθεντικά σχέδια, είναι χειροποίητης κατασκευής από σύνθεση ασυνήθιστων, ανακυκλώσιμων υλικών, όπως κουτιά αλουμινίου και μεταλλικά σύρματα, τα οποία ο καλλιτέχνης μετασχηματίζει με ένα δικό του μοναδικό τρόπο σε ένα εντελώς καινούργιο υλικό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “μεταλλική ίνα υφάσματος με μεταξένια υφή” που είναι το πρωτογενές μέρος των δημιουργημάτων του.

Τα έργα του Νίκου Φλώρου αποτελούν μοναδικά, αυθεντικά σχέδια, τα οποία έχουν εκτεθεί επανειλημμένα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως στο Παλάτι του Μονακό ύστερα από πρόσκληση του Πριγκιπάτου και υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, στο National Museumof Womeninthe Arts, Washington D.C.,  στο Παλάτι του Hofburg στην Βιέννη, στο Whitney Museum of American Art,  στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και σε πολλά άλλα. Τα γλυπτά του βρίσκονται σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
Μούσες του Νίκου  Φλώρου, οι βασίλισσες της ζωής, οι γυναίκες. Η γυναικεία υπόσταση και ύπαρξη εκθειάζεται μέσα από τη γλυπτική διάσταση του αντικειμένου, όπου καταγράφεται η απόδοση της  έκφρασης της ψυχής της γυναίκας και  η πνευματική της διάσταση και όχι  η υλική. Έτσι γίνεται  ένα <<κουκούλι>> που μπορεί να εκκολάψει την προσωπικότητά της. Η γυναίκα, για τον έλληνα καλλιτέχνη συμβολίζει “τη συνέχεια της ζωής!” Και όπως ο ίδιος συνηθίζει να δηλώνει,<< Είναι η μοναδική βασίλισσα, γιατί και η φύση είναι γυναίκα που κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Η γυναίκα γεννά τους ήρωες και όχι τους πολέμους!>>.
Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί με τοΠρώτο Βραβείο για το κοστούμι “RedQueenElizabeth”(η απονομή έγινε από τον HaroldKoda, έφορο του MetropolitanMuseumofArtCostume), με το Πρώτο Βραβείο για το κοστούμι “SilverElizabethI”, από το FrenchHeritageSociety στο “YoungFriendsHeritageSociety” και με το Χρυσό παράσημο «Τεχνών και Επιστημών» του AlbertSchweitzer  Foundation της Βιέννης.
Τ α έργα του έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις καθώς έχουν καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το FashionTV, Reuters, BBC, SkyNews, ABCNews, NewYorkTimes, LaRepublica, Vogue, W, AssociatedPress και πολλές άλλες ειδήσεις και τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας επέλεξε να συμπεριλάβει το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου στην εκπαίδευση μέσω των σχολικών βιβλίων.
Την χορηγία της για την έκθεση στη Μόσχα ως Χρυσός Χορηγός παρέχει η Ελληνική εταιρεία – ζυθοποιία FixHellas, ειδικά για την 150η επέτειο για την οποία ο γλύπτης δημιούργησε ένα νέο γλυπτό  κοστούμι όπερας, την «Violetta» της Μαρίας Κάλλας. Το γλυπτό αυτό για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 στη Μόσχα.
Σε μια δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο η τέχνη είναι υπεύθυνη να αποκαταστήσει την αλήθεια και την τιμή της ελληνικής ψυχής και να αναδείξει το μεγαλείο της ελληνικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο και η επιθυμία του Νικού Φλώρου είναι η τέχνη του να αποτελεί τον πρεσβευτή του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.  «Η έκθεσή μου είναι μία γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών της Ρωσίας και της Ελλάδας», λέει ο καλλιτέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα τεράστια πανό και banner στην πόλη της Μόσχας και στο Μουσείο είναι γαλαζοπράσινα με φόντο την ελληνική σημαία και τον Έλληνα καλλιτέχνη.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, καθώς και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ