Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο εξόδου της χώρας από το λοκντάουν. Προτεραιότητα τα σχολεία και η επανένωση οικογενειών – Σε αναμονή η οικονομία.Το ενδιαφέρον όλων των Βρετανών στρέφεται στο σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το λοκντάουν, που θα ανακοινωθεί σήμερα. Στις 5 ώρα Ελλάδος ενημερώνεται το κοινοβούλιο και στις 9 το βράδυ πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα στον Τύπο.

Για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πρόκειται για ένα «προσεκτικό αλλά μη αναστρέψιμο σχέδιο» τεσσάρων σταδίων, που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και την «επανένωση» οικογενειών και φίλων. Στις 8 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου, όλοι οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα επιτρέπεται να συναντηθούν μέχρι 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους ή και περισσότερα, αρκεί να προέρχονται από δύο νοικοκυριά. Επίσης θα είναι εφικτές και οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις.

Τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης θα πρέπει όμως να περιμένουν ακόμα αρκετά μέχρι το άνοιγμά τους, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από την κυβέρνηση αργά τον Απρίλιο ή τον Μάιο, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από συντηρητικούς βουλευτές και παράγοντες της οικονομίας για άνοιγμά τους μέσα Απριλίου. Την ίδια ώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για τα ζητήματα του «home office» και των διεθνών ταξιδιών δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη καθώς είναι πέρα από τις δυνάμεις τους και θα εξεταστούν αργότερα, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν από την πορεία των εμβολιασμών.

Επιφυλακτική στάση διατηρεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία παραμένει υψηλός και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, είναι ξεπερνά τους 18.000. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω μέτρα προστασίας με γρήγορα τεστ αντιγόνων και εμβολιασμούς.

Παράλληλα η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη και με εσωτερικά προβλήματα που έχουν προκύψει από το Brexit. Η Βόρεια Ιρλανδία μέσω της επικεφαλής του DUP, Άρλιν Φόστερ, θέτει το ζήτημα ακύρωσης πρωτοκόλλου, επειδή δεν αποδίδει προς όφελος της χώρας. Ήδη συγκεντρώθηκαν πάνω από 140.000 υπογραφές, απαραίτητες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και πλέον το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβουλίο με την ίδια να δηλώνει ότι «δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας στα δικαστήρια, στα κοινοβούλια του Μπέλφαστ και του Λονδίνου, αλλά και στις Βρυξέλλες».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ