Η επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, υποστηρίζει την αναγκαιότητα στήριξης της Τουρκίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα.«Μπορεί να προκύψει η κατάσταση, όπου η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιπαραθέσεων με τον πρόεδρο Ερντογάν», δηλώνει η κ. Νάλες σε συνέντευξη της προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke. «Η Τουρκία είναι ένας νατοϊκός εταίρος, που δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορος», τονίζει η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός για να προσθέσει πως «είναι προς το συμφέρον όλων μας να παραμείνει η Τουρκία οικονομικά σταθερή και να περιοριστούν οι νομισματικοί κλυδωνισμοί.» Σημείο αναφοράς της Αντρέα Νάλες είναι η κρίση της τουρκικής λίρας. Από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας διαφωνεί η πλειοψηφία των Γερμανών. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar Emnid το 59% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει την Τουρκία. Μόνο το 32% εκφράστηκε υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το «Όχι» πλειοψήφησε στους οπαδούς όλων των κομμάτων. Το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης καταγράφεται στους οπαδούς των Φιλελευθέρουν (80%), ακολουθεί η ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (74%), τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU (64%), οι Σοσιαλδημοκράτες, η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία

Όσον αφορά την προγραμματισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών την επικροτεί. Όπως ενδεικτικά δηλώνει, «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρεί σε όλα τα επίπεδα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.» Η κ. Νάλες εκφράζει όμως τη «σαφή προσδοκία προς την καγκελάριο ότι φυσικά θα συζητηθούν και επίμαχα ζητήματα, μεταξύ αυτών προπαντός η κράτηση και φυλάκιση γερμανών πολιτών στην Τουρκία.» Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές φυλακές κρατούνται για πολιτικούς λόγους επτά γερμανοί πολίτες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ