Για μια ακόμα μέρα σημειώθηκαν συγκρούσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων στη Πλατεία των Τεμενών με δεκάδες τραυματίες. Έκκληση για αποκλιμάκωση από το Βερολίνο.Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ. Για μια ακόμα μέρα σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Πλατεία των Τεμενών με αποτέλεσμα των τραυματισμό τουλάχιστον 200 ατόμων, από τους οποίους 150 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία της Ερυθράς Ημισελήνου.

Στο ίντερνετ κυκλοφορεί οπτικό υλικό που δείχνει Παλαιστίνιους μπροστά στο τζαμί Αλ Άσκα να εκσφενδονίζουν πέτρες και αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και εκείνες να απαντούν με κροτίδες λάμψεις, λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν σε Ισραηλινούς τη μετάβαση στη Πλατεία των Τεμενών, ανήμερα των εορτασμών για την κατάληψη του αραβικού τμήματος της Ιερουσαλήμ στο πόλεμο του 1967.

Αναβολή της κρίσιμης ακροαματικής διαδικασίας

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων βρίσκεται η αραβική συνοικία Σέιχ Τζάρα. Αρκετές παλαιστιανικές οικογένειες απειλούνται με έξωση προς όφελος ισραηλινών εποίκων. Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε για 30 μέρες την προγραμματισμένη για σήμερα ακροαματική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση μετά από αίτημα του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ. Μέχρι τότε οι παλαιστινιακές οικογένειες μπορούν να παραμείνουν στις εστίες τους. Νομικοί εκπρόσωποι των παλαιστινίων κατοίκων της συνοικίας είχαν ζητήσει λόγω των πολιτικών και νομικών συνεπειών της υπόθεσης τη παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα.

Ο 77χρονος Παλαιστίνιος Ναμπίλ Κουρντ, ο οποίος απειλείται με έξωση, αισιοδοξεί για την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου: «Η αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας δεν σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί άλλαξαν γνώμη. Εξακολουθούν να έχουν την ίδια στρατηγική και απλά αναζητούν τρόπους για να κάνουν έξωση στους Παλαιστινίους. Τώρα όμως βρέθηκαν μπροστά σε εμπόδιο. Αλλά εμείς βρισκόμαστε στη δική μας χώρα και δεν σκοπεύουμε να παραιτηθούμε».

Από τη πλευρά του ο 42χρονος Ισραηλινός Γιάκοφ, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση κατά των Παλαιστινίων, επικρίνει την ισραηλινή δικαιοσύνη: «Η απόφαση είναι ντροπιαστική. Μετά από δύο εβδομάδες ωμής βίας κατά των Εβραίων στη συνοικία, χωρίς να υπάρξει πρόκληση, το δικαστήριο επιβραβεύει τους τρομοκράτες και καθυστερεί την έκδοση απόφασης. Θα έπρεπε το δικαστήριο να αποφανθεί άμεσα στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος στο Ισραήλ καταφεύγει στη βία τιμωρείται και δεν επιβραβεύεται».

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Reuters, kna, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ