Ένα ακόμη μακελειό προστέθηκε στη μακρά λίστα των πολύνεκρων και αιματηρών περιστατικών σε αμερικανικά σχολεία. 19χρονος εισέβαλε με όπλο στο πρώην σχολείο του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως γύρω του.Τραγικός απολογισμός: 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το μακελειό, ένα από τα χειρότερα της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, σημειώθηκε στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, μια πόλη 30.000 κατοίκων. Ο δράστης ήταν μαθητής του σχολείου και είχε αποβληθεί για λόγους συμπεριφοράς. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 3.000 μαθητές και διδάσκουν 129 δάσκαλοι.

Ο Νίκολας Κρουζ, που στο παρελθόν έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενεργοποίησε το συναγερμό του σχολείου και μόλις μαθητές και διδακτικό προσωπικό άρχισαν να εξέρχονται των αιθουσών, άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους.

«Ήμουν στην τάξη μου όταν άκουσα τους πυροβολισμούς», είπε ένας 14χρονος μαθητής, «βγήκαμε αμέσως έξω, είδα νεκρούς, πτώματα… Κλειδώσαμε τις πόρτες και σβήσαμε τα φώτα και περιμέναμε μέχρι να μας πει η αστυνομία ότι μπορούσαμε να βγούμε».

Πρώτα στοιχεία

Ο δράστης χρησιμοποίησε ένα ημιαυτόματο τουφέκι, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει κανείς σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Το νέο αιματηρό περιστατικό πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 19χρονος δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τα όπλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν αμέσως το σχολείο στην πόλη Πάρκλαντ και λίγη ώρα αργότερα συνέλαβαν τον νεαρό, ο οποίος δεν προέβαλε αντίσταση. Ο σερίφης της πόλης όπου έγινε το μακελειό δήλωσε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να αναλύουμε τις ιστοσελίδες του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ήταν παρών και ορισμένα από αυτά που ανακαλύψαμε είναι πάρα πολύ σκληρά».

Αντίδραση Τραμπ

Με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε το περιστατικό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τις προσευχές και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης. «Κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα πρέπει ποτέ να αισθάνεται ανασφαλής σε σχολείο των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

«Τρία από τα δέκα χειρότερα μακελειά στην αμερικανική ιστορία έγιναν τον πρώτο χρόνο της θητείας σας. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;», ρωτούσε χτες μέσω twitter αμερικανός δημοσιογράφος.

Dpa, Reuters, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ