Από 1η Αυγούστου θα λειτουργήσουν τα αμφιλεγόμενα κέντρα υποδοχής, ασύλου και επαναπροώθησης μεταναστών στη Βαυαρία. Στόχος οι γρηγορότερες απελάσεις μεταναστών.Στρατόπεδα απελάσεων, μαζικές εγκαταστάσεις, γκέτο, έτσι ονόμασαν οι εκκλησιαστικές οργανώσεις, εθελοντές και η αντιπολίτευση τα κέντρα υποδοχής, ασύλου και επαναπροώθησης. Σύμφωνα με το σχέδιο του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τα κέντρα αυτά θα πρέπει να επισπεύδουν τις διαδικασίες απέλασης εκείνων των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Παρόλο που πολλά κρατίδια έχουν διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου, η Βαυαρία είναι η πρώτη που το δρομολογεί.

Από την 1η Αυγούστου θα δημιουργηθούν και στις εφτά περιφέρειες, τα ειδικά αυτά νέα κέντρα ασύλου. «Είμαστε πρότυπο για ολόκληρη τη Γερμανία. Δείχνουμε πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη και μετά μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλοι» δηλώνει ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ.

Τα κέντρα ασύλου δεν παραπέμπουν σε γαλήνια λιμάνια υποδοχής ανθρώπων που έχουν ταλαιπωρηθεί. Πρόκειται περισσότερο για κατανομή μεταναστών σε διάφορες κοινότητες ενώ τα κέντρα θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις. Στα κέντρα αυτά θα εκπροσωπούνται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων, η Ομοπσονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, οι υπηρεσίες Προστασίας Ανηλίκων καθώς και εκπρόσωποι υπηρεσιών που σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης και Αλλοδαπών. Υπολογίζεται ότι κεντρικά θα γίνουν δεκτά 1.000 έως 1.500 άτομα.

«Τα κέντρα ασύλου προσφέρουν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια καλύτερη προοπτική. Τόσο για αυτούς που έρχονται σε εμάς όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό. Θα λαμβάνονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνομιλούν σε ένα τραπέζι» τονίζει ο Μάρκους Ζέντερ.

Δεν λένε όλα τα κρατίδια «ναι»

Στόχος είναι επίσης να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές ότι στην Ευρώπη θα γίνονται δεκτοί μόνο όσοι πραγματικά έχουν δικαίωμα παραμονής.

Τα κέντρα ασύλου είναι ένα σημαντικό σημείο στα σχέδια του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών που οδήγησαν στην πρόσφατη μεγάλη κυβερνητική κρίση. Τα σχέδια του υπουργού όμως προχωρούν πολύ πέρα από τα κέντρα ασύλου και αυτό λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βαυαρία. Έτσι περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ειδικής συνοριοφυλακής, την απέλαση με πτήσεις τσάρτερ και μια υπηρεσία για την μετανάστευση και τις επαναπροωθήσεις, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στο Μάνσινγκ ήδη από την 1η Αυγούστου.

Η Caritas, η υπηρεσία για τους πρόσφυγες της Ευαγγελικής Εκκλησίας θεωρεί το σχέδιο λανθασμένο. Εκπρόσωποί της δηλώνουν πως από τη δική τους εμπειρία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η έλλειψη προοπτικής και η απραξία μέσα στα κέντρα οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα. Η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων σε μεγάλα κέντρα αυξάνει την επιθετικότητα και τις συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών.

Ζητούν να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες ακόμα και εργασιακές στους μετανάστες. Τα κέντρα ασύλου προτίθεται να υιοθετήσει η Σαξονία ενώ ένα καθαρό όχι έχουν πει το Βερολίνο, η Ρηνανία Παλατινάτο, η Έση και η Θουριγγία.

Ζαμπίνε Ντόμπελ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ