Μέτρα αντίδρασης αναζητεί η Λευκωσία μετά την εξαγγελία της Τουρκίας για νέα γεώτρηση για εντοπισμό υδρογονανθράκων, αυτή την φορά στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενώ η Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμογραφικά πλοία της από την ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια εκ νέου κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αφού η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Χθες βράδυ η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex απαντώντας ουσιαστικά στην τουρκική οδηγία προς ναυτιλλόμενους, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την δέσμευση από πλευράς Τουρκίας της συγκεκριμένης περιοχής. Εξάλλου σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται η κυβέρνηση με τις Total και ENI που έχουν αδειοδοτηθεί για έρευνες στο συγκεκριμένο τεμάχιο, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τα αντίστοιχα υπουργεία σε Γαλλία και Ιταλία.

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία

Πάντως η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρις ότου συμφωνηθεί διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου μεταξύ των εμπλεκόμενων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η γεώτρηση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7, το οποίο διεκδικεί η Τουρκία ως κομμάτι της δικής της υφαλοκρηπίδας, αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 21 Ιανουαρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του αρμόδιου για την ανατολική Μεσόγειο τμήματος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει άλλες δύο γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες ωστόσο δεν περιελάμβαναν αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ