Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και μόλις δυο περίπου εβδομάδες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, η Μεγάλη Βρετανία έγινε εκ νέου στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Έξι οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες.Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τρεις συνολικά δράστες σκότωσαν το βράδυ του Σαββάτου έξι ανθρώπους στο Λονδίνο και τραυμάτισαν άλλους 48. Οι δράστες έπεσαν αργότερα νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο αρχηγός της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει τις επιθέσεις ως «τρομοκρατικά περιστατικά».

Μέχρι το πρωί της Κυριακής κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της νέας επίθεσης. Η επικεφαλής της ιστοσελίδας Intelligence Group ωστόσο, που ειδικεύεται στην τζιχαντιστική προπαγάνδα, παρέπεμψε στο γεγονός ότι οπαδοί του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους πανηγύριζαν την επίθεση σε διάφορα φόρα στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου εικάζεται ότι το χτύπημα έχει τη σφραγίδα του ISIS.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν:

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη θλίψη και την οργή που αισθάνεται σήμερα η πόλη μας. Είμαι τρομαγμένος και εξαγριωμένος που αυτοί οι δειλοί τρομοκράτες έβαλαν σκοπίμως στόχο αθώους Λονδρέζους και επισκέπτες που απολάμβαναν το βράδυ του Σαββάτου. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι πράξεις αυτών των τρομοκρατών και είμαι απολύτως σαφής ότι ποτέ δεν θα τους αφήσουμε να κερδίσουν (…)».

Από την London Bridge στο Borough Market

Tο περιστατικό εκτυλίχθηκε αργά τη νύχτα του Σαββάτου. Ένα λευκό βαν έπεσε καταρχήν πάνω σε πεζούς στην γέφυρα London Bridge. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι το φορτηγό έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα. Στη συνέχεια το βαν κατευθύνθηκε προς την αγορά Borough Market, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Εκεί πετάχτηκαν από το εσωτερικό του οχήματος τρεις άνδρες οι οποίοι άρχισαν να επιτίθενται στον κόσμο με μαχαίρια, φωνάζοντας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες «αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Φορούσαν μάλιστα γιλέκα που έδιναν την εντύπωση ότι ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά, η αστυνομία ωστόσο ανακοίνωσε αργότερα ότι ήταν ψεύτικα. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η αστυνομία έφτασε στο σημείο σε λιγότερο από οκτώ λεπτά. «8 λεπτά μετά το πρώτο τηλεφώνημα οι δράστες πυροβολήθηκαν από την αστυνομία. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που φαίνονταν σαν ζώνες με εκρηκτικά ωστόσο αργότερα αποδείχτηκαν ψεύτικες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου.

Η αντίδραση του Βερολίνου

Τον αποτροπιασμό της για τη νέα επίθεση εξέφρασε σύσσωμη η γερμανική πολιτική ηγεσία. «Η ψυχραιμία με την οποία οι δράστες επιτέθηκαν στους ανθρώπους στο Λονδίνο είναι αποτρόπαια και μας ενώνει στη θλίψη μας», δήλωσε ο γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Νωρίτερα και η καγκελάριος Μέρκελ είχε εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη της Γερμανίας στη Βρετανία, στέλνοντας την ίδια ώρα ένα σαφές μήνυμα: «Τονίζω το εξής για τη Γερμανία: στη μάχη κατά οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας είμαστε σθεναρά και αποφασισμένοι στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας».

dpa, afpd, Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ