Οι Υπουργοί Παιδείας των κρατιδίων διαφοροποιούνται από το Βερολίνο.

ΒΟΝΝΗ, 18 Οκτωβρίου 2010. Η επιτάχυνση των ιδιαίτερων μέτρων για την σχολική προαγωγή και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των μεταναστών και η καλλιέργεια της μητρικής τους γλώσσας είναι τα κύρια σημεία απόφασης της Μόνιμης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας των Ομοσπόνδων Γερμανικών Κρατιδίων που έγινε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Στην απόφασή τους οι Υπουργοί οδηγήθηκαν ύστερα από κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους των κυριοτέρων Ομοσπονδιών των Μεταναστών στη Γερμανία, μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ).

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά της Παιδείας των Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, αλλά και της μόρφωσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης των μεταναστών γενικότερα, η (ΟΕΚ) μαζί με τις άλλες 7 κυριότερες Ομοσπονδίες Μεταναστών στη Γερμανία αναδεικνύεται αξιόπιστος συνομιλητής του οργάνου αυτού που χαράζει την εκπαιδευτική πολιτική στη Γερμανία.

Ύστερα από απόφαση της Μόνιμης Συνόδου, η ΟΕΚ και οι άλλες Ομοσπονδίες καλούνται να συνέρχονται μελλοντικά κάθε χρόνο με τους 16 Γερμανούς Υπουργούς Παιδείας για να εξετάζουν από κοινού την πορεία υλοποίησης της Κοινής Διακήρυξης με τον τίτλο «Ενσωμάτωση ως ευκαιρία – από κοινού στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες», που Υπουργοί και Ομοσπονδίες έχουν υπογράψει στις 13 Δεκεμβρίου 2007.

Η αντιπροσωπεία της ΟΕΚ υπό τον πρόεδρό της Κώστα Δημητρίου ευχαρίστησε για την τιμή και αναγνώριση του συλλογικού οργάνου των Ελλήνων της Γερμανίας και διαβεβαίωσε ότι η ΟΕΚ θα συνεργάζεται εποικοδομητικά και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις για την επίτευξη του κοινού στόχου, της μόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων από οικογένειες μεταναστών, προς το συμφέρον των ίδιων αλλά και της γερμανικής κοινωνίας και πολιτείας.

Κάνοντας απολογισμό, Υπουργοί Παιδείας και Ομοσπονδίες Μεταναστών συμφώνησαν ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως με ικανοποιητικό ρυθμό. Έτσι αποφάσισαν την επιτάχυνση των ιδιαίτερων μέτρων για την σχολική προαγωγή και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών των μεταναστών και την προαγωγή της μητρικής τους, εν προκειμένω για τους Έλληνες, της ελληνικής γλώσσας. Διαφοροποιήσεις σημειώθηκαν επίσης στην υλοποίηση των στόχων από κρατίδιο σε κρατίδιο. Ένας από τους βασικούς στόχους προς υλοποίηση παραμένει μέχρι το 2015 η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς απολυτήριο.

Ευρεία συζήτηση έγινε αναφορικά με την προαγωγή της μητρικής γλώσσας των μεταναστών. Η ΟΕΚ και οι άλλες Ομοσπονδίες Μεταναστών επέκριναν με δριμύτητα το γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από τα θέματα της ενσωμάτωσης και της εισόδου στη Γερμανία καινούριων μεταναστών τροφοδοτείται τον καιρό αυτόν κατά τρόπο απαράδεκτο, κυρίως από πολιτικούς του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Ζήτησαν την επιστροφή σε ορθολογική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της ενσωμάτωσης, ενώ υπενθύμισαν τα δικαιώματα του παιδιού για διατήρηση και καλλιέργεια της πολιτιστικής ταυτότητας και της γλώσσας του, όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Παράλληλα άσκησαν κριτική διότι με τον τρόπο που διεξάγεται η δημόσια αυτή συζήτηση, επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, που είναι η επιλεκτικότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας, η περιορισμένη συμμετοχή των αλλοδαπών νέων στις διαδικασίες επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης λόγω των διακρίσεων και το συγκριτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας των μεταναστών.

Επισήμαναν επίσης ότι η συζήτηση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην προθυμία των μεταναστών να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, όσο και στην διάθεση των γερμανών πολιτών να τους αποδεχθούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας αυτής.

Ως σκάνδαλο χαρακτήρισαν σε κοινή τους δήλωση στην αρχή της συνδιάσκεψης οι Ομοσπονδίες Μεταναστών την αξίωση μελών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο προς αλλοδαπούς μαθητές να μιλούν κατά τα διαλείμματα του σχολείου τους μόνο γερμανικά. Ύστερα από μακρά και διεξοδική συζήτηση, οι Υπουργοί Παιδείας διαχώρισαν την θέση τους από την θέση αυτή. Μάλιστα αποδίδοντας το κλίμα της συνδιάσκεψης, η Υπουργός Παιδείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Σύλβια Λέρμανν είπε ότι η πρόταση αυτή «είναι παράλογη», ενώ οι ομόλογοί της Ντόρρις Άνεν της Ρηνανίας-Παλατινάτου και Γιούργκεν Τσέλλνερ του Βερολίνου την χαρακτήρισαν ως «παντελώς ακατάλληλη να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Ενώ στο παρελθόν η κρατούσα άποψη στους Υπουργούς Παιδείας ήταν ότι η καλλιέργεια της μητρικής γλώσσας αποβαίνει μάλλον εις βάρος της Γερμανικής, τώρα οι Υπουργοί Παιδείας υπογράμμισαν την σημασία προαγωγής και καλλιέργειας της μητρικής γλώσσας, διότι αυτό όχι μόνο αποτελεί κατά επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο βασική προϋπόθεση για την εκμάθηση της ίδιας της γερμανικής γλώσσας, αλλά παρέχει στον ενηλικιούμενο νέο και ένα πρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο. Η Υπουργός Παιδείας του κρατιδίου της Βρέμης Ρενάτε Γιούργκενς-Πίπερ μάλιστα, αποδεχόμενη σχετική εισήγηση των Οργανώσεων, πρότεινε την καθιέρωση της μητρικής γλώσσας ως μαθήματος που θα έχει βαρύτητα στην απόφαση για τον προβιβασμό του μαθητή ή της μαθήτριας και θα συμμετέχει ακόμη και στην διαμόρφωση του τελικού βαθμού του απολυτηρίου του γερμανικού Γυμνασίου/Λυκείου.

Στην συνέντευξη που ακολούθησε καταγράφηκε από τον Τύπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην εκτίμηση και στην διαφοροποίηση από τα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης στο Βερολίνο αναφορικά με την απαγόρευση χρήσης της μητρικής γλώσσας, συμφώνησαν και οι Υπουργοί Παιδείας των κρατιδίων από τα Χριστιανικά κόμματα και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που συγκυβερνούν υπό την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Η διαφοροποίηση αυτή και οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης αποτέλεσαν θέμα στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων.

Πρώτες οι Ομοσπονδίες των Μεταναστών σε κοινή γραπτή τοποθέτηση και στη συνέχεια οι Υπουργοί Παιδείας των κρατιδίων υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι η εκμάθηση της Γερμανικής έχει απόλυτη προτεραιότητα, αφού αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για σχολική πρόοδο και επαγγελματική αποκατάσταση.

Τέλος, δεκτή έγινε πρόταση του Υπουργού Παιδείας του Βερολίνου Τσέλλνερ να γίνει από τα κρατίδια άμεσα καταγραφή των προσφορών και των ελλείψεων σε μάθημα μητρικής γλώσσας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον το μάθημα αυτό γίνεται αποδεκτό και έχει πράγματι ζήτηση στους αλλοδαπούς μαθητές.

Η ΟΕΚ έχει καταστεί μόνιμος συνομιλητής των οργάνων της γερμανικής πολιτείας. Εκτός από την Μόνιμη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας, μόλις στις 5 Οκτωβρίου κλήθηκε και πήρε μέρος στον «6ο Διάλογο για την Πολιτική της Ενσωμάτωσης» που διοργανώνει σε τακτά διαστήματα η Εντεταλμένη της κεντρικής κυβέρνησης στο Βερολίνο Μαρία Μπέμερ για την μετανάστευση, ενώ για τις 3 Νοεμβρίου η ίδια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει καλέσει την ΟΕΚ ως μία από τις κυριότερες Ομοσπονδίες Μεταναστών στον επίσης καθιερωμένο θεσμό της λεγόμενης «Συνάντησης Κορυφής για την Ενσωμάτωση».

Στο όργανο αυτό η κα Μέρκελ και το επιτελείο της συζητούν στην καγκελαρία επί μία ημέρα σε βάθος τα προβλήματα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, πριν το υπουργικό συμβούλιο λάβει σχετικές αποφάσεις.

Στη φωτογραφία πρώτος από αριστερά διακρίνεται ο πρόεδρος της ΟΕΚ, Κώστας Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ