Ο 53χρονος σκηνοθέτης Όλιβερ Ρέεζε θα διαδεχθεί τον πατριάρχη του θεάτρου Κλάους Πάιμαν ως διευθυντή του ιστορικού θεάτρου Berliner Ensemble.Οι σχέσεις των δυο σκηνοθετών σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες αλλά ο νέος διευθυντής προτίμησε να μην απαντήσει στις προκλήσεις του προκατόχου του, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «εκπρόσωπο μιας γενιάς έξυπνων, καλά πληροφορημένων και υπάκουων διοικητικών υπαλλήλων».

Ο Όλιβερ Ρεέζε, ο οποίος εργαζόταν στο κρατικό θέατρο της Φρανκφούρτης, προτίμησε να αγνοήσει τις κατηγορίες και να επικεντρωθεί στο καινούργιο του πρόγραμμα υπό το σύνθημα «Καιρός για θέατρο».

Ο γεννημένος στη Βεστφαλία σκηνοθέτης προτιμά τα σύγχρονα έργα και τις δυνατές θεατρικές ομάδες. Πέτυχε τη συνεργασία με τον Φρανκ Κάστορφ, αποχωρήσαντα σκηνοθέτη του θρυλικού θεάτρου Volksbühne στο Βερολίνο. O Κάστορφ, τα επόμενα πέντε χρόνια, θα παρουσιάζει παραστάσεις αποκλειστικά στο Berliner Ensemble. «Θα ασχοληθεί καταρχήν με ένα μεγάλο έργο, το οποίο κατά περίεργο τρόπο παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα μόνο ως μιούζικαλ. Πρόκειται για τους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκώ» δήλωσε ο Ρέεζε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εκτιμούμε έργα, τα οποία έχουν τις παλιές καλές αρετές του θεάτρου: υπόθεση, χαρακτήρες, διαλόγους και ένα δυνατό θέμα». Ο Μίχαελ Ταλχάιμερ θα είναι επίσης ένας από τους σκηνοθέτες του Berliner Ensemble, όπως επίσης οι Ντέιβιντ Μπες, Αντού Ρομέρο Νούνες, η Σλοβένα σκηνοθέτρια Ματέλα Κολέσνικ καθώς και η Ολλανδέζα Όλα Μαφααλάνι με συριακές ρίζες.

Έμφαση σε νέους συγγραφείς

Στη νέα θεατρική ομάδα ανήκουν 28 μόνιμοι ηθοποιοί. Ο Όλιβερ Ρέεζε δεν θέλησε να αλλάξει πολλά στη δομή της γιατί θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου. Επιπλέον σκοπεύει να στραφεί και πάλι στους γερμανόφωνους συγγραφείς, τους οποίους θεωρεί ότι παραμελήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Κάποτε είχαμε τους πιο δυνατούς συγγραφείς στο θέατρο: Χάινερ Μύλερ, Τόμας Μπέρνχαρντ, Μπότο Στράους. Ήταν αυτονόητο ότι θα έπαιζαν στα μεγάλα θέατρα και μετά στην υπόλοιπη χώρα. Τώρα αυτό τελείωσε».

Οι συγγραφείς, πιστεύει, πως περιθωριοποιήθηκαν. «Έχουμε πολλά προγράμματα για την ενίσχυση νέων συγγραφέων. Αυτοί οι συγγραφείς παίζονταιι όμως μόνο σε μικρές σκηνές. Είναι σημαντικό να παιχθούν και νέα έργα σε μεγάλες σκηνές» συμπληρώνει.

Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα εποχή στο περίφημο θέατρο του Βερολίνου με τρεις πρεμιέρες. Ο Αντού Ρομέρο Νούνες σκηνοθετεί τον «Καλιγούλα» του Καμύ. Η Ματέλα Κολέσνικ παρουσιάζει το «Τίποτα από εμένα» της Νορβηγίδας Άρνε Λιγκρ και ο Μίχαελ Ταλχάιμερ «Τον κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ.

Έλκε Φόγκελ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ