Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,50 %. Στόχος η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η διατήρηση σταθερών τιμών εντός της ευρωζώνης.«Η μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει» ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη σημερινή συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας νέα αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες των βασικών επιτοκίων, που πλέον ανέρχονται στο 3%. Ωστόσο, όπως τόνισε «οι κίνδυνοι πλέον δεν είναι τόσο έντονοι για την ευρωζώνη».

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων στην οποία προβαίνει η ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες, με τελευταία αύξηση της τάξης του 0,5% τον Δεκέμβριο, ενώ η επόμενη κίνηση αύξησης επιτοκίων αναμένεται τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του 3% στο οποίο ανέρχονται πλέον τα επιτόκια είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην ευρωζώνη από το 2008.

Διεθνής τάση η αύξηση των επιτοκίων κατά του υψηλού πληθωρισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά ακολουθεί τη διεθνή τάση των τελευταίων μηνών. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 4% ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη τοποθετήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος από 4,5% έως 4.75%.

Στόχος των κεντρικών τραπεζών με την πρακτική της αύξησης των επιτοκίων είναι η αποφυγή μιας εκτόξευσης του πληθωρισμού σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Όπως παρατηρεί η γερμανική ραδιοφωνία DLF η αύξηση των επιτοκίων ουσιαστικά μπορεί να «εξουδετερώσει» τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, επειδή τα δάνεια γίνονται ακριβότερα γεγονός που επιβραδύνει τη ζήτηση.

Σημειωτέον ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 8,5% μέσα στον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο της τη μείωση του πληθωρισμού στο 2% και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτό.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ