Μέτρα ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, δεδομένων και των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα μιας ώρας συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ιταλών βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Xθες, ο Ντράγκι συνομίλησε με τους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, Cgil, Cisl και Uil. Κύριο αντικείμενο συζήτησης τα νέα μέτρα προς στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, η κυβερνητική συμμαχία του πρόκειται σύντομα να εγκρίνει την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού και, όπως γράφει ο Τύπος, να προχωρήσει σε μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Tην ίδια ώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση – στο άμεσο μέλλον – των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν λήξει. «Δεν θέλουμε μπόνους και μεμονωμένα μέτρα στήριξης, χρειάζονται μόνιμες παρεμβάσεις», λένε τα ιταλικά συνδικάτα.

Υπάρχει και το κύριας σημασίας κεφάλαιο της αύξησης της τιμής της ενέργειας: «Έχουμε διαθέσει ήδη 33 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο να περιορίσουμε το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται να δοθούν και νέες βοήθειες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Τα σχετικά μέτρα αναμένεται να εγκριθούν πριν το τέλος του Ιουλίου. Όταν οριστικοποιηθούν, ο Ντράγκι θα τα παρουσιάσει πρώτα στα συνδικάτα και τους επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την υιοθέτησή τους.

Το πρόβλημα των Πέντε Αστέρων

Στο μεταξύ όμως πρέπει να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χαίρει της υποστήριξης των Πέντε Αστέρων. Η απόφαση των «πεντάστερων» θα πρέπει να ληφθεί εντός της ημέρας. Μπορεί να συνεχίσουν να μετέχουν στο κυβερνητικό αυτό σχήμα ευρείας συνεργασίας, αλλά να μην πάρουν μέρος στην αυριανή ψηφοφορία στη Γερουσία για την υπερψήφιση των μέχρι τώρα οικονομικών βοηθειών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Αν δεν εξασφαλιστεί η θετική ψήφος των Πέντε Αστέρων, τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Είναι σαφές ότι έχει ήδη αρχίσει η «άτυπη προεκλογική εκστρατεία», ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη. Η αίσθηση πάντως είναι ότι κανείς δεν θέλει να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση και να στηθούν οι κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Η καρδιά ενός τραπεζίτη

Και για να αμβλύνει κάπως την ένταση ο Μάριο Ντράγκι εξέπληξε τους ξένους ανταποκριτές που εργάζονται στην Ιταλία, με μεγάλη αυτοειρωνική διάθεση και το εξής ανέκδοτο: «Ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση καρδιάς και οι γιατροί του λένε να διαλέξει ανάμεσα σε έναν δότη 25 ετών και έναν κεντρικό τραπεζίτη 85 ετών. «Θέλω την καρδιά του τραπεζίτη, είναι σαφές», λέει ο ασθενής στους γιατρούς. Οι οποίοι μένουν έκπληκτοι και τον ρωτούν, «για ποιο λόγο;». «Μα επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ», αποκρίνεται ο ασθενής.

Θερινός αυτοσαρκασμός ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ