Η βρετανική κυβέρνηση υπό πίεση εξαιτίας της εφοδιαστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Υποχωρήσεις σχετικά με τους κανόνες για τους ξένους οδηγούς βαρέων οχημάτων.Σύμφωνα με την νέα απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, οι Ευρωπαίοι οδηγοί που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με εμπορεύματα από το εξωτερικό, θα μπορούν πλέον να παραμείνουν εντός του βρετανικού εδάφους για δύο εβδομάδες και να πραγματοποιούν απεριόριστα εσωτερικά δρομολόγια.

Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι μεταφορείς είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για εφτά ημέρες και τους επιτρέπονταν μόνο δυο δρομολόγια παραλαβής – παράδοσης πριν την έξοδό τους από τη χώρα.

«Γελοίο» και «αξιοθρήνητο» το νέο μέτρο της κυβέρνησης

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από τον κλάδο των μεταφορών χαρακτηρίζοντας το νέο μέτρο «γελοίο» και «αξιοθρήνητο», καθώς αντιτίθεται πλήρως με τις πρόσφατες υποσχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση του επαγγέλματος, μέσω της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης των συνθηκών με έμφαση στους Βρετανούς οδηγούς που θα οδηγούσε στον περιορισμό των «χαμηλόμισθων» μεταναστών.

Ο υπουργός μεταφορών Γκράντ Σάαπς, υπερασπίστηκε την απόφαση ως «ένα προσωρινό μέτρο κοινής λογικής σε μία κρίσιμη περίοδο». Ενώ παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η εφοδιαστική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Σύμφωνα με πηγές πάντως η σχέση μεταξύ των δυο βρίσκεται στον πάγο και κάποια από τα μεγάλα συνδικάτα βαρέων οχημάτων απειλούν ακόμα και με απεργίες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η εφοδιαστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων υγρών καυσίμων, των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι, ότι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου στο Φέλιξστοου, με χωρητικότητα περίπου 145.000 κοντέινερ, έχει γεμίσει καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί ώστε να μεταφέρουν τα εμπορεύματα αλλά και τα άδεια κοντέινερ.

Είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα πλέον απειλούνται από άδεια ράφια ακόμα και έλλειψη παιχνιδιών, με τους εμπόρους να παροτρύνουν τον κόσμο να ξεκινήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές πολύ νωρίτερα.

Η εφοδιαστική κρίση επιβαρύνεται όμως και από ελλείψεις σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. Ήδη η κυβέρνηση χθες, μεταξύ των άλλων μέτρων, ανακοίνωσε και τη χορήγηση προσωρινών αδειών εργασίας σε 800 ξένους Ευρωπαίους σφαγείς χοίρων, καθώς η έλλειψη προσωπικού στα βρετανικά σφαγεία έχει προκαλέσει συμφόρηση στις φάρμες με αποτέλεσμα χιλιάδες γουρούνια να θανατώνονται από τους εκτροφείς, χωρίς να επιτρέπεται να πωληθούν στους καταναλωτές.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ