Κάθε τόσο η αστυνομία διαλύει τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο κέντρο του Παρισιού, αλλά οι πρόσφυγες επιστρέφουν. Αυτή τη φορά εμφανίστηκαν κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ με τη συνδρομή γαλλικών ΜΚΟ.Όχι, ασφαλώς δεν πρόκειται για κατασκήνωση σε περίοδο διακοπών. Μπλε και κόκκινα αντίσκηνα έχουν στηθεί στη σειρά στη γαλλική πρωτεύουσα και μάλιστα σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της, στην είσοδο πάρκου κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ. Μέσα στα αντίσκηνα διανυκτερεύουν περίπου 70 ανήλικοι μετανάστες. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη δυτική Αφρική. Την πρωτοβουλία για την «προσφυγούπολη» είχαν ΜΚΟ για τα δικαιώματα των μεταναστών. Η προσπάθειά τους λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα, καθώς την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Γαλλία για «απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά» απέναντι σε τρεις μετανάστες από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αφγανιστάν που είχαν ζητήσει άσυλο το 2013.

Γιατί όμως στήνονται αντίσκηνα στο κέντρο του Παρισιού; «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γίνουν ορατοί», επισημαίνει η Αγκάτ Ναντίμι από τη ΜΚΟ Midies du Mie. Ακτιβιστές κατηγορούν τη γαλλική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Πολλοί από τους νεαρούς μιλούν γαλλικά και ήρθαν μόνοι τους στη Γαλλία, καταθέτοντας αίτηση για να λάβουν πολιτικό άσυλο κατά προτεραιότητα, ως ασυνόδευτοι ανήλικοι. Ωστόσο η διαδικασία για την αναγνώριση ενός ανηλίκου μπορεί να διαρκέσει μήνες και μέχρι να εκδοθεί απόφαση οι νεαροί ζουν στον δρόμο στη Γαλλία, σε αντίθεση για παράδειγμα με τη γειτονική Γερμανία, όπου προβλέπεται κάποια κρατική πρόνοια.

Ατελείωτη απομόνωση για τους ανήλικους

«Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται, είναι απομονωμένοι κι εμείς τους απομονώνουμε ακόμη περισσότερο», λέει η Κορίν Τορέ από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Το όνειρό τους είναι να πάνε σχολείο στη Γαλλία, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστούν ως ανήλικοι αιτούντες άσυλο. Η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσχεράνει αυτή τη διαδικασία, λέει η Κορίν Τορέ και διερωτάται: «Γιατί αρνούμαστε να τους προσφέρουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση; Στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Ισπανία δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, αλλά φαίνεται ότι η Γαλλία είναι το μαύρο πρόβατο όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα…»

Ένας από τους νεαρούς της προσφυγούπολης είναι ο Αντρέ, ο οποίος δηλώνει ότι είναι 17 ετών και κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού. Στη Γαλλία βρίσκεται από τον Δεκέμβριο. Αρχικά έφτασε στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, στη Γαλλία βρέθηκε λόγω της γλώσσας. Έχει καταγραφεί από τον Ερυθρό Σταυρό, δεν αναγνωρίστηκε ως ανήλικος, αλλά άσκησε έφεση κατά της αρχικής απόφασης και τώρα περιμένει το αποτέλεσμα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι πολλές φορές οι αρμόδιοι οδηγούνται σε λάθος αποφάσεις στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Επισημαίνουν για παράδειγμα ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις το 2018, το 56% των νεαρών που είχαν τη συνδρομή της οργάνωσης και άσκησαν έφεση, δικαιώθηκαν τελικά. Όσο για τον Αντρέ, εξομολογείται ότι το όνειρό του είναι να σπουδάσει γυμναστής στη Γαλλία. «Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο», λέει ο ίδιος.

Γραφειοκρατικά κωλύματα για τους πρόσφυγες;

Στο Παρίσι η δημοτική αρχή λέει ότι το πρόβλημα την ξεπερνά πλέον. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) επισημαίνει ότι «στα διοικητικά διαμερίσματα των Παρισίων και του Σεν Ντενί συγκεντρώνεται σχεδόν το 50% όλων των νεαρών μεταναστών που θέλουν να αναγνωριστούν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Γαλλία». Γι αυτό η δημοτική αρχή έχει προτείνει στην κυβέρνηση «να συνεργαστεί με άλλα διοικητικά διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα» με στόχο την καλύτερη διαμονή και φροντίδα των νεαρών, αλλά και τον «δίκαιο διαμοιρασμό» τους.

Γιούλια Νάουε (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ