Την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά το Brexit επιχειρεί να αναλάβει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με την τελική προειδοποίηση προς το Εργατικό Κόμμα να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τερέζα Μέι είναι αποφασισμένη να δεχθεί τον όρο του Τζέρεμι Κόρμπιν για μόνιμη παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση με ό,τι αυτή συνεπάγεται, μεταξύ αυτών και η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απειλή του νέου κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ που κατά τις δημοσκοπήσεις θα τερματίσει πρώτο στις Ευρωεκλογές, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, το Εργατικό Κόμμα και τους Τόριδες τέταρτους, ρίχνει βαριά σκιά στα δύο μεγάλα κόμματα.

Η υστάτη προσπάθεια της πρωθυπουργού προσβλέπει στο να περάσει με τις ψήφους των Εργατικών τη συμφωνία της σε νόμο του κράτους έως την 4η Ιουνίου, πριν την έναρξη των εργασιών του νέου Ευρωκοινοβουλίου, ούτως ώστε να μην αναλάβουν τις έδρες τους οι εκλεγμένοι βρετανοί ευρωβουλευτές.

Προς παραίτηση εφόσον αποτύχει

Αν αποτύχει κι αυτή η προσπάθεια της θεωρείται βέβαιο πως η κ. Μέι θα παραιτηθεί και το Συντηρητικό Κόμμα θα εισέλθει στη μακροχρόνια διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη, που κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από την σκληρή ευρωσκεπτικιστική ομάδα και ο οποίος θα επιχειρήσει να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Μια εξέλιξη που, δίχως αμφιβολία, θα αποβεί καταστροφική και για το Εργατικό Κόμμα.

Επομένως η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η μοναδική λύση για ένα «χαλαρό διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες. Η αποτυχία του σχεδιασμού της Τερέζα Μέι σημαίνει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητος για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα, με πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά: Νέο δημοψήφισμα, πρόωρες εκλογές, ακόμα και παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ