Αλλαγή σελίδα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασαν υπό τον Τραμπ προτείνουν οι Ευρωπαίοι στον νέο αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της σημερινής επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από το βήμα της Ευρωβουλής απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάϊντεν για το χτίσιμο ενός νέου ιδρυτικού συμφώνου για μια ισχυρή Ευρώπη και Αμερική και για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο κόσμος έγινε πιο σύνθετος και λιγότερο σταθερός και προβλέψιμος. Με τον Τζο Μπάιντεν πρόεδρο, η Ευρώπη έχει ένα φίλο στον Λευκό Οίκο, είπε ο κ. Μισέλ, ο οποίος πρότεινε την οικοδόμηση μιας νέας συμμαχίας.

Οι 5 προτεραιότητες

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες, την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση δίκαιου εμπορίου και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και την ανάληψη κοινής δράσης για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο κ. Μισέλ αναγνώρισε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μετά τη δοκιμασία που πέρασαν την περίοδο Τραμπ δεν είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν και να αναλάβουν την πρόκληση.

H Eυρώπη είναι έτοιμη για μια νέα αρχή με τον παλαιότερο και πιο αξιόπιστο εταίρο της, επισήμανε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από το κλίμα μέχρι την υγεία και από την ψηφιοποίηση έως τη δημοκρατία, αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται μια ανανεωμένη και βελτιωμένη παγκόσμια συνεργασία, τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ