Έντονες πολιτικές ζυμώσεις γίνονται αυτές τις μέρες στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, την ώρα που η 29η Μαρτίου πλησιάζει. Έκκληση Μέι στους Εργατικούς για συνεργασία.Αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο, η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μεταξύ του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ και του νέου Υπουργού Brexit Στηβ Μπάρκλει. Εν τω μεταξύ, σε συμβιβαστικό τόνο ήταν η απάντηση της Τερέζα Μέι στους τέσσερις όρους για το Brexit, που έθεσε o Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός, απέρριψε, τον πρώτο όρο του ηγέτη των Εργατικών που προβλέπει μόνιμη παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ένωση, με την αιτιολογία ότι θα σταθεί εμπόδιο στη σύναψη εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες. Παράλληλα, η κυρία Μέι, υποστήριξε πως με την μόνιμη παραμονή στην Τελωνειακή Ένωση, η Βρετανία θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση πολιτών από τις χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία απορρίπτει και το μανιφέστο των Εργατικών.

Στους άλλους όρους που έχει θέσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ήτοι την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την στενή σχέση στα θέματα της ασφάλειας και συνεργασίας σε εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς τομείς, η Τερέζα Μέι συμφώνησε, διευκρινίζοντας ότι ήδη αυτά τα θέματα προβλέπονται στην πολιτική διακήρυξη μελλοντικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι επιμένει στη διαπραγμάτευση

Η πρωθυπουργός κάλεσε τους Εργατικούς να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του «backstop», της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

Παράλληλα ο σκιώδης υπουργός Brexit Κίερ Στάρμερ προετοιμάζεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας πρόταση στο Κοινοβούλιο για δεσμευτική ψηφοφορία επί της αναθεωρημένης Συμφωνίας την 26η Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν την προτεινόμενη από την κυβέρνηση μη δεσμευτική ψηφοφορία για το ίδιο θέμα.

Όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου βρίσκεται σε εξέλιξη μόλις 46 ημέρες πριν την 29η Μαρτίου, ημέρα επίσημης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρωταρχική ελπίδα της Τερέζα Μέι είναι να διαπραγματευθεί εναλλακτικές προτάσεις για το «backstop».

Όμως, σε περίπτωση συνεχιζόμενης άρνησης των Βρυξελλών να ανοίξουν την αρχική συμφωνία, η πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές ενώπιον της συνείδησής τους, όταν πεισθούν πως η υπερψήφιση της συμφωνίας της είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την αποφυγή μιας καταστροφικής εξόδου δίχως συμφωνία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ