Δίψα για να κρατηθεί στην εξουσία καταλογίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Κρίστιαν Χάκε στην Άγκελα Μέρκελ. Θεωρεί ότι δεν έκανε σαφείς τους πολιτικούς στόχους στους δυνητικούς εταίρους της.Τα πολιτικά συντρίμμια που άφησαν πίσω τους τα 4 κόμματα που θα απάρτιζαν την κυβέρνηση «Τζαμάικα» προσπαθεί από σήμερα να μαζέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η κατάρρευση των διερευνητικών έχει ήδη προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στο εσωτερικό και έχει βλάψει στο εξωτερικό την εικόνα της Γερμανίας.

«Να κρατηθεί στην εξουσία»

Κατά την άποψη του καθηγητή Κρίστιαν Χάκε, που διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βόννης, η κατάληξη ήταν προβλέψιμη από καιρό. Οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα ήταν βαθύτερες από τις ομοιότητες, στις οποίες κάθε τόσο εστίαζαν οι επικεφαλής τους στις δημόσιες δηλώσεις τους.

«Η καγκελάριος έπρεπε να ξέρει από την αρχή ότι μπροστά της δεν είχε μια άμαξα με τέσσερα άλογα που έτρεχαν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά σε διαφορετική» σημειώνει ο Κρίστιαν Χάκε. «Θα έπρεπε από την αρχή να είχε κάνει σαφείς τους πολιτικούς στόχους, να ήξερε εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν με αυτούς ή όχι. Δεν το έκανε. Ο μοναδικός της στόχος ήταν να κρατηθεί στην εξουσία με όποιο κόστος. Δεν θα απορούσα εάν έρχονταν το Λυκόφως των Θεών για την καγκελάριο».

Ο γερμανός καθηγητής θεωρεί ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη ο χρόνος δουλεύει για το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

«Καταδικασμένες σε θάνατο οι κυβερνήσεις μειοψηφίας»

«Ο μεγάλος νικητής ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών θα πρέπει να είναι αυτό το κόμμα, το ξέρουμε από τώρα. Οι ψηφοφόροι του AfD θα αισθανθούν περισσότερη αγανάκτηση και θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους. Αυτό που βιώσαμε ήταν ένα αναξιοπρεπές θέαμα, που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ μέχρι τώρα η χώρα μετά από εκλογές». Ο Κρίστιαν Χάκε δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Θα λείπουν συνεχώς 20 με 30 ψήφοι, έτσι δεν μπορεί να κάνει κανείς αξιόπιστη πολιτική, χρειάζονται πλειοψηφίες. Εάν δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και αποκλειστεί η εναλλακτική του μεγάλου συνασπισμού, δεν απομένουν παρά νέες εκλογές. Θα συμβούλευα τους υπεύθυνους να διδαχθούν από τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λαός περιμένει άμεσα νέα κυβέρνηση, γι αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Ο γερμανός καθηγητής κρίνει απογοητευτικό ότι σε όλες τις συζητήσεις η Γερμανία ομφαλοσκοπούσε και τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτική άμυνας δεν έπαιξαν κανένα ρόλο καθώς, με αποτέλεσμα η χώρα αυτή που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης να είναι σχεδόν ακυβέρνητη. «Κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι, αργά ή γρήγορα, καταδικασμένες σε θάνατο».

Βόλφγκανγκ Ντικ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ