Το Ιράν προετοιμάζεται για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες τίθενται σε ισχύ από σήμερα και οι οποίες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου.Το δεύτερο κύμα των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 5 Νοεμβρίου θα πλήξει τον πιο ευαίσθητο οικονομικό τομέα της χώρας, τις εξαγωγές πετρελαίου. Οι εξαγγελίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «για τις πιο σκληρές κυρώσεις όλων των εποχών» θέτουν φραγμούς στις εξαγωγές πετρελαίου. Ακόμα αναμένεται να πληγούν οι διεθνείς οικονομικές συναλλαγές του Ιράν καθώς και εφοπλιστικές δραστηριότητες.

Οι λόγοι που επικαλείται ο αμερικανός πρόεδρος για την επιβολή των κυρώσεων είναι ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξαπλώνει τη βία και το χάος στη Μέση Ανατολή. Στόχος των κυρώσεων είναι «η μέγιστη πίεση» στην ιρανική κυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικής.

«Δεν φοβόμαστε τις αμερικανικές κυρώσεις» τονίζει από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και δηλώνει πως «οι ΗΠΑ θέλουν μέσω ενός ψυχολογικού και οικονομικού πολέμου να υπονομεύσουν το ιρανικό σύστημα».

Η ιρανική κυβέρνηση έχει συστήσει διάφορες επιτροπές εργασίας, οι οποίες θα μελετήσουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων. Ο Χασάν Ρουχανί είχε παραδεχθεί την περασμένη Τετάρτη ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη για τον κόσμο και αναμένεται να παραμείνει ακόμα πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες».

Η ΕΕ θέλει να συστήσει έναν ειδικό οικονομικό οργανισμό

Το Ιράν εδώ και μήνες αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Το εθνικό νόμισμα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του από τον περασμένο Απρίλιο. Ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 170.000 ριάλ. Πριν από ένα χρόνο η ισοτιμία ήταν ακόμα στα 32.000 ριάλ. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και οι επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου. Περίπου το 40% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ακόμη, από τις κυρώσεις αναμένεται να πληγεί η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό πυλώνα της χώρας μετά το πετρέλαιο.

Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως άλλωστε και οι Ρωσία Κίνα, και σκοπεύει να εξισορροπήσει τις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ μέσω ενός οικονομικού θεσμού, ο οποίος θα στηρίζει «τις νόμιμες οικονομικές συναλλαγές» με το Ιράν. Στόχος είναι να στηριχθούν οι συναλλαγές ευρωπαϊκών επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα τεθεί σε λειτουργία αυτός ο θεσμός.

Οι κυρώσεις όμως πλήττουν κυρίως τον απλό κόσμο. Τα φάρμακα δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, ωστόσο η εισαγωγή πρώτων υλών για τη φαρμακοβιομηχανία και την παρασκευή ειδικών φαρμάκων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» με έδρα στη Νέα Υόρκη ζητά από τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα, διαφορετικά η οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκατομμυρίων Ιρανών αναμένεται να επιδεινωθεί.

Σαμπνάμ Χάιν / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ