Σχετικά με νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα θέματα της συνεδρίασης και τα Βαρώσια.Νέες κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, ως απάντηση στην κλιμάκωση της έντασης και τη μεγάλη ροής μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα αυτή προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος των νέων κυρώσεων θα είναι η Belavia, ο εθνικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιείται από το καθεστώς Λοκασένκο για τη μεταφορά προσφύγων στη Λευκορωσία, όπου στη συνέχεια προωθούνται στο σύνορα με την Πολωνία και τις δύο χώρες της Βαλτικής.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Η σημερινή δέσμη μέτρων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας είναι η πέμπτη κατά σειρά.

Πρώτη συζήτηση για την πόλη των Βαρωσίων

Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει επίσης μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων στην Κύπρο, όπου η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς προβαίνοντας σε μονομερείς ενέργειες, που έχουν καταδικαστεί από την ΕΕ. Η σημερινή συζήτηση θα γίνει με βάση έγγραφο επιλογών που θα φέρει στους Ευρωπαίους υπουργούς ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένα θέμα ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα ότι με αφορμή την σημερινή επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο της ΕΕ θα απαντήσει στην συνεχή παραβατικότητα της Τουρκίας και στην προσπάθειά της να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ