90.000 αστυνομικοί σε ολόκληρη τη Γαλλία επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που διαδηλώνει σε πολλές πόλεις της χώρας. Δεν κατάφεραν να αποτρέψουν βίαια επεισόδια.Ξημερώματα έφθασαν πολλές εκατοντάδες μελών των «κίτρινων γιλέκων» σε στρατηγικά σημεία του Παρισίου όπου είχαν δώσει ραντεβού, όπως σε σταθμούς τραίνων ή στις εισόδους της πρωτεύουσας κοντά στον περιφερειακό. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωπα με τις αστυνομικές δυνάμεις που χάρις στους συστηματικούς ελέγχους και τις συλλήψεις κατάφεραν να παρεμποδίσουν πολλά από τα άτομα που είχαν έρθει οπλισμένα να προκαλέσουν επεισόδια.

Την ικανοποίησή του για την αλλαγή της στρατηγικής αυτή τη φορά εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Πράγματι έχει δοθεί μεγαλύτερη άνεση κινήσεων στα αστυνομικά σώματα που δείχνουν πιο επιθετικά και δεν υποχωρούν απέναντι στα κύματα των διαδηλωτών όπως το προηγούμενο Σάββατο.

Ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι θα επανέλθει για να ανακοινώσει νεότερα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία των «κίτρινων γιλέκων», εκπρόσωποι των οποίων καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια ζήτησαν από τους συντρόφους τους να μην έλθουν στο Παρίσι σήμερα.

Διήμερο τελεσίγραφο στον Μακρόν

Ακόμη έδωσαν 48ωρο περιθώριο στον Eμμανουέλ Μακρόν προκειμένου να σκεφθεί την απάντηση στα αιτήματά τους, τα οποία θα του μεταφέρει επισήμως ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, όπως δήλωσε. Το προεδρικό διάγγελμα αναμένεται για την επόμενη Τρίτη.

Παρότι όμως το πρωί στη Λεωφόρο των Ηλύσιων η διαμαρτυρία είχε πολύ πιο ήπιους τόνους επειδή ακριβώς παρεμποδίστηκε η είσοδος στα πιο ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία, τα πρώτα δακρυγόνα έπεσαν στους παράπλευρους δρόμους και είναι δύσκολο να προβλέψει κάνεις τι θα φέρει το τέλος της ημέρας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ