395 «Ναι» και 303 «Όχι» για τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό. Ορκωμοσία καγκελαρίου και υπουργών εντός της ημέρας. Παραλαβή καγκελαρίας το απόγευμα.Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Άγκελα Μέρκελ η Γερμανία απέκτησε σήμερα νέο καγκελάριο. Με 395 ψήφους υπέρ, 303 κατά, 6 λευκά και 3 άκυρα η γερμανική βουλή εξέλεξε στο αξίωμα τον 63χονο Όλαφ Σολτς.

Υπολογίζεται ότι γύρω στους 15 βουλευτές των κομμάτων του νέου κυβερνητικού συνασπισμού – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελευθέροι – δεν τον έχουν ψηφίσει. Παρόμοιες απώλειες σημειώθηκαν όμως και σε ψηφοφορίες για την εκλογή καγκελαρίου στο παρελθόν.

Ο 63χρονος Σολτς είναι ο 9ος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας και μετά τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο τέταρτος Σοσιαλδημοκράτης σε αυτό το αξίωμα.

Νέο υπουργικό συμβούλιο και τελετή στην καγκελαρία

Μετά την εκλογή του, η βουλή διέκοψε τις εργασίες της και ο κ. Σολτς μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ του παρέδωσε το έγγραφο διορισμού. Ο Όλαφ Σολτς επέστρεψε κατόπιν στη βουλή για να ορκιστεί καγκελάριος. Στη συνέχεια μαζί με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισκέφθηκε ξανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέδωσε και σε αυτούς τα έγγραφα διορισμού.

Στις 13.30 γερμανική ώρα ακολουθεί η ορκωμοσία των νέων υπουργών στη βουλή και στις 18.00 το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί σε σώμα. Προηγουμένως, στις 15.00, θα γίνει στην καγκελαρία η τελετή παράδοσης-παραλαβής από την Άγκελα Μέρκελ στον Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa το 57% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Όλαφ Σολτς θα ασκήσει το αξίωμα του καγκελάριου εξίσου καλά όπως η Άγκελα Μέρκελ, ενώ το 27% πιστεύουν το αντίθετο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ