Δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, με τα Κίτρινα Γιλέκα να προσεγγίζουν τους οικολόγους διαδηλωτές. Αρχή ενός νέου ριζοσπαστισμού στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας;Εν μέσω μιας σχετικής σύγχυσης και με πολλά διάσπαρτα βίαια επεισόδια έκλεισε τελικά η χθεσινή μέρα με τρεις διαδηλώσεις στο Παρίσι. Ήταν οι κινητοποιήσεις για το κλίμα, για τις συντάξεις, καθώς και το ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων. Παρά τους 7.500 αστυνομικούς και χωροφύλακες, δεν αποφεύχθηκαν βίαιες παρεμβάσεις στις πορείες των αντικαπιταλιστικών «μαύρων μπλοκ», με αποτέλεσμα σπασμένες βιτρίνες, καθώς και φωτιές σε οχήματα, μοτοσυκλέτες και πατίνια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Απολογισμός: 163 συλλήψεις, 99 άτομα υπό κράτηση.

Λέγεται ότι η τεσσαρακοστή πέμπτη πράξη κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων, που την προσδοκούσαν «ιστορική», με σύνθημα «όλη η Γαλλία στο Παρίσι», απέτυχε. Συγκεντρωμένοι σε παράπλευρο δρόμο των Ηλισίων, οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν καν να περάσουν στη Λεωφόρο. Τελικά οι αστυνομικοί τους υποχρέωσαν να διαλυθούν. Όμως εκείνοι έβγαλαν τα γιλέκα τους και αναμείχθηκαν στην πορεία για το κλίμα με απώτερο στόχο «τη σύγκλιση των αγώνων», όπως λένε. Είναι μία ιδέα που καλλιεργούσαν από καιρό.

Ο Μακρόν και πάλι στο στόχαστρο

Τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, όπως το «Μακρόν είμαστε εδώ, θες δεν θες» ήταν αναγνωρίσιμα από τους αστυνομικούς. Οι βίαιες παρεμβάσεις από τα «μαύρα μπλόκα» στην αρχή της πορείας ανέτρεψαν για κάποιες ώρες την ειρηνική ατμόσφαιρα.

Άλλο δημοφιλές σύνθημα: «Μακρόν σε δίκη για απραξία, σε κλίμα και κοινωνικά θέματα». Μία ακόμη ένδειξη για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των διαδηλωτών, που κατεβαίνουν στους δρόμους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ