Ο ανεξάρτητος υποψήφιος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών Νικολά Ντιπόν-Ενιάν τάχθηκε στο πλευρό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Η Μαρίν Λεπέν ενισχύεται για τον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.Ακόμα ένα ανάχωμα στην πορεία την Μαρίν Λεπέν για την προεδρία «ανατινάχτηκε» σήμερα το πρωί με την επίσημη ανακοίνωση μιας κυβερνητικής συμφωνίας με τον πρώην υποψήφιο του πρώτου γύρου Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο ιδρυτής του κινήματος «Όρθια Γαλλία», ο οποίος συγκέντρωσε το 4,8% των ψήφων, είναι γνωστός πολιτικός εδώ και 20 χρόνια, γκωλιστής και υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας, προερχόμενος από το κόμμα της δημοκρατικής δεξιάς (UMP), πριν αποχωρήσει λόγω διαφωνίας με τον Νικόλα Σαρκοζί το 2007 για να αφοσιωθεί στο κίνημά του.

Με τη σημερινή του απόφαση ο Ντιπόν-Ενιάν συμβάλλει στο να δοθεί ένα πιο αποδεκτό πρόσωπο στο κόμμα της Λεπέν, πράγμα σημαντικό για τους ψηφοφόρους που δίσταζαν να το στηρίξουν λόγω του παρελθόντος του Εθνικού Μετώπου. Ο Ντιπόν-Ενιάν δεν έχει τοποθετηθεί απόλυτα υπέρ ενός Frexit, δηλαδή εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπέρ της εκ βάθρων αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, θέση άλλωστε προς την οποία έχει κλίνει τελευταία και η Μαρίν Λεπέν.

Ρήγμα στο «δημοκρατικό μέτωπο»

Με την απόφασή του προκαλεί ακόμα ένα ρήγμα στο αποκαλούμενο «δημοκρατικό μέτωπο» υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο (μέτωπο) επιχειρείται να διαμορφωθεί εκ νέου, όπως είχε γίνει στις προεδρικές του 2002 υπέρ του Ζακ Σιράκ βάζοντας φραγμό στην πορεία του πατέρα Λεπέν.

Η συμφωνία ανάμεσα στους δύο, η «Μεγάλη πατριωτική και Δημοκρατική Ένωση» όπως την ονόμασαν, μεταφράζεται με τη δέσμευση της Λεπέν να ορίσει πρωθυπουργό τον Ντιπόν-Ενιάν εφόσον εκλεγεί.

Στόχος τους είναι «να αδράξουν τη χώρα από τα χέρια των αρπακτικών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», «να τη σώσουν από την κατολίσθηση» με την «αναδιάρθρωση του πολιτικού τοπίου και την κατάργηση των παλαιών κομμάτων».

Ο Ντιπόν Ενιάν μίλησε για ιστορική συμφωνία διότι έβαλαν το συμφέρον της χώρας υπεράνω όλων. Διευκρίνισε ότι διατηρεί την ανεξαρτησία του και η στήριξη στη Λεπέν δεν σημαίνει για τον ίδιο ένταξη στο Εθνικό Μέτωπο. Είναι προφανές όμως ότι δεν έχει κατορθώσει να πείσει ούτε τα μέλη του κινήματός του, που αντέδρασαν με παραιτήσεις, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει βροχή αρνητικών αντιδράσεων από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ