Τελευταία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα αστυνομικής βίας στη Γαλλία. Ο θάνατος ενός οδηγού ντελίβερι κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς τη Δευτέρα προκάλεσε για πρώτη φορά παρέμβαση του προέδρου Μακρόν.Επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το μείζον θέμα της αστυνομικής βίας στη Γαλλία. Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε μετά το θάνατο ενός οδηγού ντελίβερι στη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς την περασμένη Δευτέρα.

Χρειάσθηκαν κοντά 12 μήνες ταραχών και μία θλιβερή ακολουθία δραμάτων που βίωσαν πολίτες, θύματα μιας άνευ προηγουμένου αστυνομικής βίας, έχοντας χάσει ένα μάτι ή ένα χέρι ή και την ίδια τους τη ζωή, για να αφυπνισθεί ο πρόεδρος Μακρόν και να υιοθετήσει στο λόγο του τις έννοιες της «ηθικής και της δεοντολογίας» αναφερόμενος στα όργανα της τάξης.

«Περιμένω από τους αστυνομικούς μας και τους χωροφύλακες να έχουν υψηλά δεοντολογικά πρότυπα», δήλωσε χθες. «Υπήρξαν συμπεριφορές απαράδεκτες», τόνισε και ζήτησε από το υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ηθικής στα όργανα της τάξης».

Το τελευταίο δραματικό περιστατικό που έχει συγκλονίσει το κοινό είναι ο θάνατος του 42χρονου ντελιβερά Σεντρίκ Σουβιά που πέθανε στις 5 Ιανουαρίου ύστερα από έλεγχο των αστυνομικών επειδή μιλούσε στο κινητό οδηγώντας. Τρεις αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στο έδαφος μπρούμυτα, πιέζοντάς τον με το γόνατο στην πλάτη. Ως αίτια θανάτου έχουν καταχωρηθεί η ασφυξία και το κάταγμα λάρυγγα.

Ο υπουργός εσωτερικών που έως τα τώρα έχει κατηγορηματικά αρνηθεί την έκφραση «αστυνομική βία», υποχρεώθηκε μετά την παρέμβαση Μακρόν να ζητήσει και αυτός ηθική και υποδειγματική συμπεριφορά από τους αστυνομικούς.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ