Η εξάρθρωση της φερόμενης ως τρομοκρατικής οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ έχει μόλις ξεκινήσει. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αρχές κάνουν λόγο για απολύτως υπαρκτή απειλή πραξικοπήματος.Κύμα νέων αστυνομικών εφόδων αλλά και συλλήψεων επίκειται στη Γερμανία στο πλαίσιο της πρωτοφανούς εξάρθρωσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ, που σχεδίαζε, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος. Αποδέχονται όπως φαίνεται ακόμη και το ενδεχόμενο δολοφονιών κορυφαίων πολιτικών προσώπων στις προσπάθειές τους να καταλάβουν διά της βίας την εξουσία.

Μέχρι στιγμής 25 άτομα έχουν συλληφθεί, 22 κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και 19 τελούν ήδη υπό προσωρινή κράτηση. Tα δεδομένα όμως αλλάζουν διαρκώς και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των γερμανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Χόλγκερ Μυνχ αναμένονται πιθανώς και σήμερα νέες συλλήψεις για συμμετοχή ή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται προς το παρόν 54 άτομα και περίπου 150 κατοικίες σε 11 γερμανικά κρατίδια.

«Απολύτως υπαρκτή απειλή»

Τόσο ο Μυνχ όσο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβαγκ κάνουν λόγο για μια «απολύτως υπαρκτή απειλή» πραξικοπήματος βάσει συγκεκριμένων στοιχείων που συνέλεξαν μέχρι σήμερα και τα οποία κρίθηκαν επαρκή για να προχωρήσουν τη δεδομένη στιγμή σε συλλήψεις.

Ήταν αποφασισμένοι και ικανοί να υλοποιήσουν τα σχέδια πραξικοπήματος, ανέφερε και ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ. Για «κάθε άλλο παρά κάποιους ακίνδυνους, περίεργους τύπους» έκανε επίσης λόγο ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πέτερ Νόιμαν. «Οι βίαιες φαντασιώσεις στους κύκλους των Πολιτών του Ράιχ δεν πρέπει να εκληφθούν ως ανοησίες ή τρέλες» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του SPD Ντιρκ Βίζε καλώντας να μην υποτιμηθούν οι εμπλεκόμενοι στη υπόθεση.

Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε δηλώσεις της χθες βράδυ στη δημόσια τηλεόραση ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία για φαινόμενα ακροδεξιού εξτρεμισμού, δεδομένου ότι μέλη του «ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης» προέρχονταν από τους κόλπους της Μπούντεσβερ. «Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό» δήλωσε εμφατικά υπογραμμίζοντας ότι «ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ