Νέο μέτωπο φαίνεται πως άνοιξε, αυτή την φορά στα βορειοανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων φέρνουν για μια ακόμη φορά σε αντίθετα στρατόπεδα την Άγκυρα με την Μόσχα.Η Τουρκία δεν στηρίζει απλά Αζερμπαϊιτζάν. Πρόσφατα έκανε κοινή στρατιωτική άσκηση και συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση του στρατού των Αζέρων. Μάλιστα τα τουρκικά μέσα προβάλλουν βίντεο τουρκικών ντρόουν Μπαϊρακτάρ που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην περιοχή.

Στην Τουρκία έχει προκαλέσει αντιδράσεις δήλωση του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, που επέκρινε την κυβέρνηση γιατί μετέρερε τζιχαντιστές και όπλα στην παραμεθώριο Αρμενίας Αζερμπαϊιτζάν.

Προσχεδιασμένες οι ενέργειες του Μπακού;

Αναλυτές διαφωνούν αν οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που ήδη δηλώνει ότι έχει ανακαταλάβει 6 χωριά και ότι ξεκινάει επίθεση σε όλο το μέτωπο, είναι προσχεδιασμένες με συμμετοχή της Τουρκίας. Προφανώς, σημειώνουν, για να στρέψει την προσοχή της Ρωσίας σε ένα ακόμη μέτωπο ή αν πρόκειται για κίνηση της Μόσχας για να απασχολήσει την Τουρκία και στα βορειοανατολικά. Όπως είναι γνωστό, στο Ιντλίμπ της Συρίας, έχουν σταματήσει οι κοινές περιπολίες Τουρκίας Ρωσίας και ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπουν την περιοχή. Παράλληλα οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίθετες παρατάξεις και στην Λιβύη όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν όχι εκρηκτική.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ