Πλεούμενο γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες ανετράπη το απόγευμα του Σαββάτου στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, μπροστά στα ταχύπλοα της ιταλικής ακτοφυλακής. Είκοσι άνθρωποι αγνοούνται.Οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκίνησαν αμέσως και μπόρεσαν μεταφέρθηκαν ζωντανοί στην ξηρά εκατόν σαράντα εννέα μετανάστες και πρόσφυγες. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες όμως, με κύματα που έφταναν τα τέσσερα μέτρα ύψος, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν είκοσι αγνοούμενοι.

Ένας άνδρας από την Ερυθραία και ένας άλλος από την Λιβύη που μίλησαν με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού είναι απαρηγόρητοι, διότι έχασαν τις συζύγους τους. Το ιταλικό λιμενικό και η ακτοφυλακή ελέγχουν τώρα όλες τι ακτές της Λαμπεντούζα, μήπως κάποιος ναυαγός μπόρεσε να σωθεί κολυμπώντας. «Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ανοικτών λιμανιών. Η κυβέρνηση Κόντε φέρει την ευθύνη κάθε νέου θανάτου μεταναστών», σχολίασε αμέσως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Ενεργοποιείται η “συμφωνία της Μάλτας”;

Οι εξελίξεις, όμως, δείχνουν ότι η συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ εντείνεται. Για πρώτη φορά η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Μάλτα ζήτησαν από κοινού, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακατανομή μεταναστών και προσφύγων που έχουν διασωθεί και βρίσκονται σε πλοίο. Πρόκειται για τους διακόσιους ανθρώπους που επιβαίνουν στο πλοίο Ocean Viking και αποφασίστηκε τελικά ότι θα αποβιβαστούν στην Σικελία, στο λιμάνι της πόλης Μεσίνα.

Όπως τονίζεται, με το κοινό αυτό αίτημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην Μάλτα και η Ευρώπη δείχνει να οδεύει προς μια πιο αλληλέγγυα διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Το όλο θέμα, θα αποτελέσει, τέλος, ένα από τα κύρια σημεία στα οποία αναμένεται να αναφερθούν, την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε, κατά την επίσημη συνάντηση που θα έχουν στην Αιώνια Πόλη.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ