Η βρετανική κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο σχετικά με τη συμφωνία που συνήψε στις Βρυξέλλες για το Βrexit. Αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές και στενή παρακολούθηση των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.Ακόμη μία δοκιμασία αναμένει τον Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου σχετικού με την συμφωνία αποχώρησης, που σηνήψε την περασμένη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες.

Σε μια τελευταία απόπειρα να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες πριν την 31η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βρετανική κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο για τα προβλεπόμενα της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο νόμου που αποτελείται από 110 σελίδες κειμένου και 125 επεξηγήσεων δόθηκε στους βουλευτές το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών στο κοινοβούλιο έως την Πέμπτη και, αμέσως μετά, την κατάθεση του νόμου στη Βουλή των Λόρδων με ψήφισμα το αργότερο έως την Κυριακή το βράδυ.

Ρευστή κατάσταση, έντονες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι 21 βουλευτές που διεγράφησαν από το κυβερνών κόμμα διαμαρτύρονται για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, με επιχείρημα την έλλειψη ικανού χρόνου ώστε να μελετήσουν το κείμενο και τις επεξηγήσεις. Επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση για σχέδιο που μηδενίζει τον χρόνο για την συζήτηση επί τροπολογιών που θα προβλέπουν νέο δημοψήφισμα και παραμονή όλης της Μεγάλης Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση.

Επιπλέον οι βουλευτές καταφέρονται εναντίον του υπουργού Οικονομικών Σαντίντ Τζαβίντ, τον οποίο κατηγορούν για εσκεμμένη καθυστέρηση της κατάθεσης στην ολομέλεια μελέτης για τις οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εμπορική συμφωνία που επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον, εκτός του ότι θα επιτευχθεί έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020, χρόνος ελάχιστος για μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία, θα είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή της συμφωνίας εμπορίου Βρυξελλών-Καναδά.

Ωστόσο το σχέδιο του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των βουλευτών, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στους επομένους δύο μήνες.

Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ