Στη Μαδρίτη χτυπά από σήμερα ο παλμός του ΝΑΤΟ. Το κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής είναι η διεύρυνση με Φινλανδία και Σουηδία, με την Άγκυρα να εμμένει στο βέτο της.Η Άγκυρα επιμένει μέχρι στιγμής στο βέτο της για τη διεύρυνση της συμμαχίας, ο δε πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στη διάσκεψη με τη φαρέτρα του γεμάτη ντοκουμέντα για τη δράση του ΠΚΚ και υποστηρικτών του στις εν λόγω χώρες και όχι μόνο. Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να στριμώξει τους συμμάχους και για το θέμα των Κούρδων σε όλες τις νατοϊκες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εξασφαλίσει πράσινο φως για μια νέα επιχείρηση στη Συρία, αλλά και την άρση του άτυπου εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Στο φόντο βρίσκεται και ο στόχος μιας έστω και σύντομης συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ανοίξει λίγο η κουρτίνα προς τον δρόμο για εκσυγχρονισμό των Φ16. Όπως να έχει, η προβλεπόμενη τετραμελής συνάντηση ΝΑΤΟ, Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας είναι αυτή που θα δώσει το στίγμα αν υπάρχει περιθώριο να αλλάξει στάση η Άγκυρα στην Μαδρίτη.

Και τα ελληνοτουρκικά;

Σύμφωνα με διαρροές μάλιστα ο Ερντογάν θα θέσει και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Οι επόμενες δύο μέρες θα είναι πιθανότατα καθοριστικές και για την πορεία της έντασης στα ελληνοτουρκικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εξάλλου ο Ερντογάν αναχωρώντας για τη Μαδρίτη επανέλαβε την ενόχληση του για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, θυμήθηκε την υπόθεση των 8 πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να δεχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ