Μπροστά από την εποχή του, αλλά και τους αντίπαλους αμυντικούς, ο Γκύντερ Νέτσερ συνδύαζε αθλητικό πνεύμα, αισθητική τελειότητα και …λίγη τρέλα. Το Σάββατο ο ποδοσφαιριστής-θρύλος έκλεισε τα 75 του χρόνια.Ιούνιος 1973, τελικός κυπέλου Γερμανίας ανάμεσα στη Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ και την Κολωνία. Οι δύο ομάδες έχουν κολλήσει στο 1-1 και πάνε για παράταση. Η Γκλάντμπαχ παίζει χωρίς τον φυσικό ηγέτη της, τον Γκύντερ Νέτσερ, που είχε τσακωθεί με τον προπονητή Χένες Βάισβαιλερ και βλέπει από τον πάγκο τον τελικό. Πεισματάρης ο Νέτσερ, αγύριστο κεφάλι ο Βάισβαιλερ που έχει ξεκαθαρίσει ότι "και να με πετροβολήσετε, αυτόν σήμερα δεν τον βάζω να παίξει…" Στο γήπεδο επικρατεί αφόρητη ζέστη και υγρασία, ένας παίκτης της Γκλάντμπαχ έχει σχεδόν λιποθυμήσει. Ξαφνικά ο Νέτσερ βγάζει τη φόρμα. "Λοιπόν, μπαίνω", λέει και παίρνει θέση για το πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Ο Βάισβαϊλερ μένει άναυδος. Μετά από δύο λεπτά ο Νέτσερ πετυχαίνει το 2-1. Η Γκλάντμπαχ παίρνει το κύπελο.

Είναι η πιο χαρακτηριστική ιστορία για τον ποδοσφαιρικό θρύλο που λέγεται Γκύντερ Νέτσερ. Για την ακρίβεια: η πιο χαρακτηριστική μέσα στον αγωνιστικό χώρο, γιατί εκτός γηπέδων υπάρχουν και άλλες. Όπως τότε που ο Νέτσερ άνοιξε… ντισκοτέκ, τη "Lovers' Lane" στο κέντρο του Μένχενγκλαντμπαχ, γιατί απλά ήθελε "μία επιπλέον πηγή εσόδων" σε μία εποχή που οι ποδοσφαιριστές κέρδιζαν ελάχιστα χρήματα. Για μία ακόμη φορά ο Βάισβαιλερ έμεινε άναυδος. Ήταν σίγουρος ότι ο εμβληματικός ηγέτης της ομάδας θα μπλέξει στη νύχτα και η καριέρα του θα τελειώσει πριν καλά καλά αρχίσει. Ο Νέτσερ είχε διαφορετική άποψη: "Ποτέ δεν ήμουν τόσο σοβαρός όσο εκείνη την εποχή…" είπε αργότερα.

Σύμβολο μιας εποχής

Λίγα χρόνια πριν, στην ταραγμένη δεκαετία του '60, μεσουρανούσε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα ο Βορειοϊρλανδός Τζωρτζ Μπεστ, που έκανε μεγάλη καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έμεινε στην ιστορία ως ο "πέμπτος Beatle" για τις εξωγηπεδικές αμαρτίες του, αλλά και για το περίφημο ρητό του: "Από τα χρήματα που έβγαλα τα μισά τα ξόδεψα στο ποτό και στις γυναίκες, τα άλλα μισά τα σπατάλησα". Ο Γκύντερ Νέτσερ ήταν διαφορετική περίπτωση. Κι όμως, ήταν ο πρώτος ποπ σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί, όπως γράφει η εφημερίδα Tagesspiegel,"είχε μακριά μαλλιά την εποχή που κάτι τέτοιο συνιστούσε πολιτική δήλωση, συχνά ντυνόταν στα μαύρα, στο χρώμα των υπαρξιστών, συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες, άνοιξε δική του ντισκοτέκ και εστιατόριο, είχε τρέλα με τα σπορ αυτοκίνητα…" Κι έτσι "έγινε σημείο αναφοράς για τους διανοούμενους σε μία εποχή που εκείνοι άρχισαν να ανακαλύπτουν το ποδόσφαιρο".

Το 1974 ο Νέτσερ στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Γερμανίας, αλλά είχε παίξει μόνο 20 λεπτά σε ολόκληρη τη διοργάνωση γιατί ο ομοσπονδιακός προπονητής Χέλμουτ Σεν προτιμούσε για "δεκάρι" τον Βόλφγκανγκ Όβερατ. "Ο Όβερατ ήταν καλύτερος παίκτης στην Εθνική", παραδέχθηκε ο Νέτσερ χωρίς περιστροφές και συνέχισε να μαζεύει τίτλους. Ακολούθησαν δύο πρωταθλήματα Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης και ένα πέρασμα από τους Γκρασχόπερς της Ζυρίχης, μία πόλη που έμελλε να τον σημαδέψει. Έγινε δεύτερη πατρίδα του, έδρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του και φιλόξενο σπιτικό για την κοινή ζωή του με την Ελβίρα, πρώην μοντέλο. Από το 2018 ο Γκύντερ Νέτσερ έχει ελβετικό διαβατήριο.

Και τηλεοπτική καριέρα

Άλλωστε ο ποπ σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου απέδειξε ότι έχει και άλλα ταλέντα. Ως μάνατζερ ανέβασε την ομάδα του Αμβούργου στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό της Αθήνας το 1983. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σχολιαστής στη γερμανική τηλεόραση (ARD), κερδίζοντας τηλεοπτικά βραβεία για το ιδιαίτερο, πνευματώδες στυλ της ανάλυσης. Ήταν περισσότερο καλλιτέχνης και όχι απλώς ένας ακόμη βετεράνος ποδοσφαιριστής που πιάνει μικρόφωνο. Και κάθε τόσο μας θύμιζε την αντιπαλότητά του με τον Βόλφγκανγκ Όβερατ, αλλά και τον Φραντς Μπέκενμπαουερ που φαίνεται ότι καμιά φορά επεκτεινόταν εκτός γηπέδου. Όπως στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν, όπως έλεγε κάποτε ο Νέτσερ στη γερμανική τηλεόραση, πούλησε στον Μπέκενμπαουερ μία αγωνιστική Τζάγκουαρ "σε φιλική τιμή, μόνο 10.000 μάρκα". Ο άσσος της Μπάγερν επέμενε ότι "είναι απατεώνας, μου πούλησε ένα αυτοκίνητο που είναι αδύνατο να οδηγηθεί…" Και τελικά τι έκανε ο Μπεκενμπαουερ; Επέστρεψε τη Τζάγκουαρ; "Ακόμα χειρότερα, την πούλησε στον Όβερατ", λέει ο Νέτσερ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (tagesschau.de, ARD, Tagesspiegel)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ