Η ιταλική Βουλή ενέκρινε, με ψήφο εμπιστοσύνης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023. Σημαντικές αλλαγές σε δαπάνες, κρατικά επιδόματα, όρια συνταξιοδότησης.Οι βουλευτές που εκφράσθηκαν θετικά είναι 221, 152 οι αντίθετοι και 4 οι αποχές. Από τις 27 Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να ψηφίζεται από την Γερουσία με κατεπείγουσα διαδικασία, η οποία θα πρέπει φυσικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 του μηνός.

Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε διότι αρκετά μέτρα εντάχθηκαν σε τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή. Είναι μία διαδικασία που στο παρελθόν το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι είχε κατακρίνει αυστηρά, υποστηρίζοντας ότι κάθε δέσμη μέτρων πρέπει να συζητείται αναλυτικά στο κοινοβούλιο. Τώρα όμως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» δικαιολογούν την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης και τις τροπολογίες, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση συστάθηκε τον Οκτώβριο και, άρα, τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ στενά.

Μέτρα ελάφρυνσης με υψηλό κόστος

Συνολικά, οι επιπλέον δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2023 αγγίζουν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δυο τρίτα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στον ενεργειακό τομέα, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι αρκούν μόνον μέχρι τον Μάρτιο. Τώρα βέβαια, μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού πλαφόν, η Μελόνι θεωρεί ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι η ευνοϊκή φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με κλίμακα του 15%) διευρύνεται από τα εισοδήματα μέχρι 65.000, που ήταν το ανώτατο όριο, μέχρι το ετήσιο ποσό των 85.000 ευρώ. Όσο για τις διαδικασίες συνταξιοδότησης, μόνον για το επόμενο έτος εγκρίθηκε μέτρο που επιτρέπει να βγουν στην σύνταξη οι πολίτες που είναι τουλάχιστον 62 ετών και διαθέτουν 41 χρόνια ένσημα.

Αλλαγές, τέλος, προβλέπονται και για το «κοινωνικό εισόδημα ανεργίας». Το 2023, θα καταβληθεί μόνον για σύνολο επτά μηνών και όχι για όλον τον χρόνο, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Το μέτρο εγκρίθηκε το 2019 με πρωτοβουλία και επιμονή των Πέντε Αστέρων. Η Τζόρτζια Μελόνι, τώρα θεωρεί ότι αποθαρρύνει- ιδίως τους νέους- από τα να βρουν δουλειά και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περιορίσει αυστηρά την χορήγησή του. Οι «Πεντάστεροι» και η κεντροαριστερά, όμως, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι από την μία κλείνει το μάτι στους φοροφυγάδες και από την άλλη θέλει να τιμωρήσει τους πιο φτωχούς πολίτες της χώρας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ