Με την πρωτοβουλία ορισμένων γερμανικών κρατιδίων να δεχθούν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα ασχολείται η TAZ. Στο επίκεντρο των σχολίων και το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.Με αφορμή τη συζήτηση στη γερμανική Βουλή και τελικά την απόρριψη της πρότασης η Γερμανία να δεχθεί προσφυγόπουλα από τα ελληνικά hotspot μεταναστών που είναι υπερπλήρη, η ΤΑΖ του Βερολίνου αναφέρεται στο παράδειγμα της Βρέμης και του Αμβούργου που δέχθηκαν να πάρουν παιδιά. Η εφημερίδα σημειώνει στο ρεπορτάζ της: «Μετά από αίτημα της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς και των Πρασίνων, η Βρέμη δήλωσε πως θα δεχθεί τουλάχιστον 20 ασυνόδευτα παιδιά και νέους από την Ελλάδα. Οι συνθήκες στους καταυλισμούς είναι άθλιες και απαράδεκτες, δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Η Αριστερά Σοφία Λεωνιδάκη. Ο Μπιορν Φέκερ από το κόμμα των Πρασίνων υπογράμμισε πως απαιτούνται κανόνες ούτως ώστε τα κρατίδια και οι δήμοι να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για την υποδοχή προσφύγων. Επειδή η προσφυγική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κράτους δεν γίνεται τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Για το λόγο αυτό Βερολίνο και Θουριγγία ανέλαβαν μια πρωτοβουλία ούτως ώστε το ομοσπονδιακό κράτος να μην χρειάζεται να εγκρίνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των κρατιδίων».

«Το χαστούκι του αιώνα έφαγαν οι Παλαιστίνιοι»

H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. «Αυτό που παρουσίασε ο Τραμπ και η ομάδα του για το Μεσανατολικό υπό τον γαμπρό του Γιαρέντ Κουσνέρ, δεν είναι συμβιβαστική πρόταση γιατί απαιτεί πολύ επώδυνους συμβιβασμούς και από τις δυο πλευρές. Δεν είναι καν ένα σχέδιο που αποδέχεται τις χρόνιες διεκδικήσεις των Ισραηλινών. Είναι ένα σχέδιο το οποίο υπαγορεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την μετακίνηση των εποίκων χωρίς υποχωρήσεις… Μπορεί το σχέδιο να υπόσχεται στο απώτερο μέλλον ένα παλαιστινιακό κράτος αλλά πρόκειται για ένα κράτος χωρίς πραγματικά κυριαρχικά δικαιώματα».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα «Η Ευρώπη αποσύρθηκε στην πραγματικότητα από τη διένεξη στη Μέση Ανατολή και οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ αδύναμοι, διαλυμένοι μεταξύ τους και δεν έχουν ισχυρά ερείσματα στον αραβικό κόσμο. Το Ισραήλ έλαβε λευκή επιταγή από τον Τραμπ να ασχοληθεί χωρίς περιορισμούς με τον ευατό του».

Για το ίδιο θέμα η Badische Neueste Nachrichten επισημαίνει: «Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν να θεωρηθούν διαμεσολαβητική δύναμη στη διένεξη στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα ξεχάσουν σύντομα το χαστούκι του αιώνα και πολύ δύσκολα θα τους πείσει κανείς για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ