Το γερμανικό κοινοβούλιο κύρωσε τη συμφωνία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στην τελευταία πριν από τις διακοπές σύνοδο της Ολομέλειας. Τι θα κάνει όμως η Τουρκία;H Γερμανία είχε υποσχεθεί ταχύτατες διαδικασίες «fast track» για την είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το υλοποίησε. Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε σήμερα σε εθνικό επίπεδο η κύρωση της συμφωνίας για την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική συμμαχία με τις ψήφους των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων Φιλελευθέρων, τη στήριξη της Χριστιανικής Ένωσης ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τη θετική ψήφο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ως απαραίτητη κίνηση «Realpolitik».

Μόνο κόμμα που καταψήφισε τη συμφωνία ήταν η Αριστερά, εγείροντας σοβαρές ενστάσεις για τις υποχωρήσεις της Δυτικής Συμμαχίας και της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκύζι.

«Η Γερμανία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπιστίας» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων, ενισχύοντας την δύναμη της Ευρώπης αλλά και αφαιρώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βαρύ φορτίο στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας που είχαν αναλάβει στο παρελθόν.

«Σήμερα ενισχύουμε τις δημοκρατικές αξίες στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπίας Λίντνερ, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Γερμανία με την κίνηση αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα.

Η τουρκική παράμετρος παραμένει

Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από τα 30 κοινοβούλια με τα βλέμματα όλων στραμμένα τώρα στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ακόμη αφήνει ασάφειες ως προς τον χρονικό ορίζοντα αλλά και τις προϋποθέσεις έγκρισης των ενταξιακών πρωτοκόλλων Σουηδίας και Φινλανδίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα προκαλώντας πίεση.

Στο μεταξύ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απαντώντας χθες βράδυ σε ερωτήσεις τηλεθεατών στη δημόσια τηλεόραση τόνισε ότι παρά τον δύσκολο και πιθανώς κρύο χειμώνα στη Γερμανία, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις απέναντι στη στήριξη της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι μπορούμε να ενεργήσουμε μόνο εάν έχουμε την υποστήριξη των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά. Η παρούσα κατάσταση μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία θα πρέπει να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, στο οποία και τα κρατίδια ενέκριναν την ιστορική απόφαση, ενώ από το ίδιο νομοθετικό σώμα πέσασε και το τεράστιο ενεργειακό πακέτο που προετοιμάζει τη Γερμανία για δύσκολους καιρούς:κρατική παρέμβαση και διάσωση εταιρειών ενέργειας, αναγκαστικές περικοπές στην παροχή ενέργειας αλλά και εφεδρική επαναφορά μονάδων καύσης άνθρακα, αναγκαίο πισωγύρισμα στη γερμανική ενεργειακή πολιτική εξαιτίας του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ