Βροντοφώναζαν οι Πόντιοι στη Συμπρωτεύουσα.

Τρισάγιο στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Με ζωγραφισμένη την πίκρα στα πρόσωπά τους και πόνο στην καρδιά, προσήλθαν με τα λάβαρα των συλλόγων τους και συνθήματα κατά της βίας των Κεμαλικών, χιλιάδες Ελλήνων στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, όπου θυμίζει το μαρτύριο των Ποντίων το μνημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της αγριότερης Γενοκτονίας, της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Νεότουρκους δολοφόνους και τους άτακτους τσέτες τού στυγερού καθεστώτος του Μουσταφά Κεμάλ. 92 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα στον Πόντο ο Ελληνισμός όχι μόνο δεν ξεχνά αλλά απαιτεί με αγώνες και ειρηνικές κινητοποιήσεις την αναγνώριση τής Γενοκτονίας, τη συγνώμη της Τουρκίας και τη δικαίωση του μαρτυρίου που σταύρωσε την τύχη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, που πλήρωσαν την πίστη και την Ελληνικότητά τους με τον θάνατο, τους βιασμούς και τον ξεριζωμό.

Με τρισάγιο μπροστά στο Μνημείο των αθανάτων του Πόντου τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Καθηγητή και Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιώργο Παρχαρίδη, τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, βουλευτές και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τις 353.000 χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού στην πατρίδα που τους γέννησε από αλλοεθνείς κατακτητές.

Ο Γεν. Γραμματέας της Π.Ο.Ε. δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης κάλεσε στο βήμα τον Παναγιότατο που τόνισε μεταξύ των άλλων: «Κάνουμε την εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουμε την μνήμη των Ποντίων αλλά και να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων από όλα τα ελεύθερα κράτη και ιδιαίτερα από εκείνα που δοκιμάστηκαν από τους ισχυρούς μέσα στην ιστορία. Αυτό είναι το περιεχόμενο της συνάξεώς μας» κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, «για την ανάπαυση των ψυχών των φονευθέντων, των κρεμασθέντων, των απαγχονισθέντων, των βασανισθέντων, των διωχθέντων αδελφών μας Ποντίων.»

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε: «Αδέλφια μου ο Ελληνισμός, ο Ποντιακός Ελληνισμός απόψε πενθεί, αλλά συγχρόνως και θυμάται. Οι μνήμες είναι εδώ. Είμαστε όλοι εδώ. Οι μνήμες είναι ολοζώντανες, δεν διαγράφονται, δεν παραγράφονται, δεν ξεριζώνονται. Η φωνή μου είναι η δική σας φωνή. Είναι η φωνή του κάθε Πόντιου, του κάθε πρόσφυγα που έφτασε με χίλιες δυσκολίες στην Πατρίδα. Και αυτή η φωνή δεν θα σωπάσει Παναγιότατε ποτέ. Κάποιοι θυμήθηκαν προχθές ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εμείς από εδώ, την πλατεία της Αγίας Σοφίας, λέμε ότι η Μεγάλη Ελλάδα, η Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ανθρωπιάς ήταν στην Τουρκία, στον Πόντο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τραπεζούντα, εκεί ήταν η μεγάλη Ελλάδα. Αγαπητέ κύριε Ραπτάκη, Γερουσιαστά στις ΗΠΑ πάρτε μαζί σας ένα μήνυμα: Η Μακεδονία δεν πωλείται, δεν νοικιάζεται, δεν διαγράφεται, δεν την διαπραγματευόμαστε».

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΠΟΕ κύριος Γεωργιάδης αφού γνωστοποίησε την απόφαση του ΔΣ να απευθύνει χαιρετισμό μόνο παραβρισκόμενος Πρόεδρος κόμματος και όχι βουλευτές ανάγνωσε τον χαιρετισμό των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργου Καρατζαφέρη. Όλοι βέβαια συμπαρίστανται τους Πόντιους αλλά παρά το γεγονός ότι η Βουλή συνεδριάζει σχεδόν πάντα με άδεια έδρανα «’λόγω υποχρεώσεών τους’ δεν είχαν χρόνο να τιμήσουν τη μνήμη των Ποντίων της Γενοκτονίας στην Ποντιομάνα Θεσσαλονίκη. Αν ήταν όμως προ των εθνικών εκλογών τότε…».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης μπροστά στη λαοθάλασσα που κατέκλεισε την πλατεία Αγίας Σοφίας τόνισε: «Είμαστε και σήμερα εδώ, πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε να εκπληρώσουμε ένα ιερό προγονικό μας χρέος. Να τιμήσουμε την Μνήμη των 353.000 χιλιάδων προγόνων μας, θυμάτων της γενοκτονικής εθνοκάθαρσης, που εμπνεύστηκαν οι Νεότουρκοι και ολοκλήρωσαν με τις πιο σκληρές και απάνθρωπες μεθόδους οι Κεμαλικοί.

Ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης απευθύνει χαιρετισμό

Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια σκόπιμης παραχάραξης και διαστρέβλωσης τής ιστορίας σε βάρος της συλλογικής μας μνήμης. Να διαδηλώσουμε όλοι μαζί την ανυποχώρητη απόφασή μας να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την ηθική καταδίκη των θυτών και τη διεθνή αναγνώριση του διαπραχθέντος εγκλήματος της Γενοκτονίας μέχρι την τελική δικαίωση. Να απαιτήσουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να εντάξει τη Γενοκτονία των Ποντίων στα προς διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την τουρκική κυβέρνηση…».

Ο Γερουσιαστής τού Ρόουντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Ίσως είναι επίπονο να ρίχνουμε το φως τής αλήθειας σε γεγονότα του παρελθόντος αλλά σε μέρη όπως η Νότια Αφρική και στην επανένωση της Γερμανίας είδαμε ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αδικίες του παρελθόντος. Να ανοίξουν οι πόρτες που ήταν κλειστές και να κατεδαφιστούν τα εμπόδια που δίχασαν τους ανθρώπους για αιώνες. Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η πραγματική συμφιλίωση. Η άρνηση του παρελθόντος είναι άρνηση της ευκαιρίας για ειλικρινή αξιολόγηση αυτών που συνέβησαν πριν από εμάς και του τρόπου με τον οποίο άγγιξαν τη ζωή μας σήμερα και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν άλλους αύριο. Καθυστερεί την ευκαιρία για συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς, που θα εγγυόταν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος και μειώνει την πιθανότητα για πραγματικές συνεργασίες και σεβασμό ανάμεσα σε έθνη που ζητούν να γίνουν μέρος της παγκόσμιας κοινότητας. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι της Σ. Χάλο της οποίας την ιστορία τής επιβίωσης, μεταμόρφωσης και αποφασιστικότητας αφηγήθηκε η κόρη της στο βιβλίο «Ούτε το όνομά μου».

Ο ομιλητής της ημέρας Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ο ομιλητής της ημέρας κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, θεμελιωτής της καθιέρωσης τής 19ης Μαΐου ως ημέρα Μνήμης των Ποντίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είπε: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουμε περίπου 20 αναγνωρίσεις της Ποντιακής Γενοκτονίας και μάλιστα η πρώτη έγινε από τον Τζωρτζ Πατάκη στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν εδώ στην Αθήνα οι γνωστοί ύποπτοι ήθελαν να καταργήσουν την 19η Μαΐου. Αυτή ήταν η απάντηση που πήραν από τα αφεντικά τους. Ποιά είναι όμως η πρόταση και η συμβουλή; Οι ΗΠΑ και οι Αμερικανικές Κυβερνήσεις έχουν μια παράδοση φιλανθρωπίας. Και έχουν μια άλλη διπλωματική παράδοση που εκφράζεται από δύο μεγάλους διπλωμάτες-ανθρωπιστές, που η ιστορία τούς δικαίωσε, τον Χόρτον και τον Μοργκεντάου. Αυτή την παράδοση πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, για να μην εκτίθενται και να μην αμαυρώνεται η εικόνα τους στην περιοχή. Σε αυτό, όμως, μπαίνει ένα μεγάλο χρέος ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό, ηθικό και πολιτικό από τη μεριά όλων των προσφύγων, όχι μόνο των Ποντίων. Το κενό αυτό θα καλύπτει αν είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στην Νέα Υόρκη ή στην Ουάσιγκτον ανεγείρουν δύο Μνημεία αφιερωμένα σ’ αυτούς τους μεγάλους ανθρωπιστές. Αυτό είναι το καθήκον μας, αυτή είναι η πολιτική μας. Κανείς δεν περίμενε πριν είκοσι χρόνια ότι θα φτάναμε μέχρι εδώ. Όλοι οι λαοί που υπέστησαν πολιτικές βίας, γενοκτόνας Βίας, είχαν μια ημέρα μνήμης του δικού τους Ολοκαυτώματος. Εμείς επί 80 και πλέον χρόνια δεν είχαμε μια ημέρα μνήμης για τους νεκρούς μας. Αυτό καλύφτηκε το Φεβρουάριο του 1994. Υπήρξε μια μεγάλη διαδρομή που το Ποντιακό από τις πλατείες της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών έγινε εθνικό, διεθνές, ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Πριν όμως μιλήσουμε γι’ αυτά και για να σας δώσω ένα στίγμα αυτών που θα σας πω, μια σταθερά ηθικού και πολιτικού τύπου, πρέπει να πω ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που διανύουμε, ότι εμείς όλοι δεν ανήκουμε σε … μία παράταξη όταν προσεγγίζουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν ανήκουμε σε ένα κόμμα. Ακόμα και όταν υπάρχουν κόμματα, γιατί τώρα δεν έχουμε κόμματα. Δεν ανήκουμε σε παρέες, οι οποίες όπως αποδείχτηκε ιδιοποιούνται το κράτος και το δημόσιο χρήμα. Εμείς ανήκουμε και κάνουμε το καθήκον μας, το Χρέος μας απέναντι σε κάτι μεγαλύτερο, που είναι η Πατρίδα, η Ελλάδα, ο Πόντος, το Έθνος.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε με έμφαση: «Ζήσαμε 80ντα χρόνια με τον Κεμάλ. Για (πολλούς) λόγους, για πολιτικούς λόγους αυτή η χώρα λάτρευε τον Κεμάλ. Είναι μεγάλη παρακμή να λατρεύεις τους δήμιους σου, είναι μεγάλη Ύβρις να λατρεύεις τους δήμιους σου. Δεν μπορούμε άλλα 80ντα χρόνια να ζήσουμε φιλοκεμαλικοί. Ο νέος ιστορικός τίτλος απαιτεί την αποκεμαλοποίηση του μορφωτικού και πολιτικού χώρου αυτής της χώρας. Μία είναι η μεγάλη στιγμή της μεταπολίτευσης, η καθιέρωση τής 19ης Μαΐου σαν Ημέρα Μνήμης τής Ποντιακής Γενοκτονίας. Είναι μεγάλη τιμή γι’ αυτή τη χώρα. Τί ζητάμε όμως εμείς, τί θέλουμε; Βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση. Και υπάρχει σύγχυση γιατί δεν φτάνει μόνο η μονοκαλλιέργεια του χορού στους Ποντίους. Οι σύλλογοι πρέπει να γίνουν Φροντιστήρια Παιδείας. Αυτή είναι η παράδοσή μας. Τί κάνανε τον 18ο αιώνα, για να αναγεννηθούν; Φροντιστήρια.»

Γενική άποψη της πλατείας Αγίας Σοφίας τις ώρες μνήμης για τη Γενοκτονία

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είπε ακόμα ότι πρέπει να εκδημοκρατιστεί η Τουρκία και πρέπει να αποτρέψουμε μια Εθνοκτονία, μια πολιτισμική Γενοκτονία η οποία συνεχίζεται στον Πόντο μετά το 1923 εις βάρος των εξισλαμισμένων Ποντίων που είναι εκεί. «Ποιός είναι ο στόχος αυτού του Γενοκτονικού σχεδίου; Η εξαφάνισή τους, η πολιτισμική και η εθνική. Και ιδιαίτερος όμως στόχος είναι η δολοφονία της αρχαίας Ελληνικής. Γιατί η Ποντιακή που μιλούν εκεί είναι η πληρέστερη προς την αρχαία Ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα. Τέλος ο ομιλητής αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά στην κοινωνία και στα γράμματα του Βησσαρίωνα, κορυφαίου Καρδηναλίου, που κατάγεται από τον Πόντο.»

Χορωδία με λυράρηδες και τραγουδιστές και χοράρχη τον Αχιλλέα Βασιλειάδη έκλεισε την εκδήλωση μνήμης ενώ ο ΓΓ τής ΠΟΕ ανάγνωσε το Ψήφισμα της Ομοσπονδίας που παραδόθηκε από ειρηνική πομπή Ποντίων στο Τουρκικό Προξενείο.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Αρμενικής Κοινότητας, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και εκδρομείς από διάφορες πόλεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ