Η άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο προοίμιο της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη συνδυάστηκε με παραχωρήσεις προς την Άγκυρα.Για θρίαμβο Ερντογάν στη Μαδρίτη κάνουν λόγο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία. Το μνημόνιο που προέκυψε από την τετραμερή διαβούλευση ΝΑΤΟ, Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας αξιολογείται ως προσωπική επιτυχία του Γενικού Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και το κυριότερο του ΝΑΤΟ που δεν θα ταλαντεύεται στην πιο κρίσιμη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Όσο για την Άγκυρα, εξασφάλισε τη λήξη του εμπάργκο όπλων εκ μέρους της Σουηδίας, αλλά και την καταγραφή των ΥΡG και ΡΥD, που θεωρεί παρακλάδια του ΡΚΚ, σε ένα μνημόνιο μαζί με την FΕΤΟ, δηλαδή την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, όπου τονίζεται ότι δεν θα τους παρέχεται καμία στήριξη.

Αυτά αρκούν για θριαμβολογίες στο εσωτερικό. Το διακύβευμα όμως για την Άγκυρα είναι η πορεία των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξάλλου είναι φανερό πως η άρση του βέτο ξεκλείδωσε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Μπάιντεν. Η σημερινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του θα είναι καθοριστική και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον. Το θέμα των Φ16 σε συνδυασμό με τα Σ400 και η αναμενόμενη νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα κυριαρχήσουν.

Το δούναι και λαβείν που έχει φουντώσει στo παρασκήνιο βρίσκεται στο αποκορύφωμα του. Ευχής έργο για το ΝΑΤΟ και τον στενότερο γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η κατάληξή του να μην είναι υπέρ της μιας η της άλλης χώρας, αλλά υπέρ της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ