Η συνύπαρξη των βουλευτών του ακροδεξιού AfD στη Βουλή με συναδέλφους τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Β. Μπόσμπαχ υπενθυμίζει ότι το κόμμα εξελέγη δημοκρατικά. «Υπάρχουν όμως και όρια».Το πρώτο κοινοβουλευτικό δείγμα γραφής έδωσαν χθες οι βουλευτές του ακροδεξιού εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, στην πρώτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής μετά τις εκλογές. Ήταν εμφανής η αμηχανία τους στο νέο περιβάλλον, πιο εμφανής όμως ήταν η στάση απόρριψης των άλλων βουλευτών, όπως φάνηκε και με την αποτυχία του υποψηφίου του AfD ΄Αλμπρεχτ Γκλάζερ και στους τρείς γύρους να εκλεγεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής. Η θέση δίπλα στους άλλους 5, έναν για κάθε κόμμα, έμεινε κενή μέχρι το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

«Δεν έχουν διακριθεί για εποικοδομητική συμβολή»

«Μπορώ εν μέρει να το κατανοήσω, λόγω των πικρών εμπειριών στα τοπικά κοινοβούλια» ανέφερε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ο μέχρι πρότινος βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Όπου εκπροσωπείται το συγκεκριμένο κόμμα οι βουλευτές του έχουν διακριθεί περισσότερο για την προκλητική τους στάση παρά για σοβαρή και εποικοδομητική αντιπαράθεση. Παρόλα αυτά το κόμμα έχει εκλεγεί με τρόπο δημοκρατικό στην ομοσπονδιακή Βουλή και δεν θα πρέπει κανείς να επιχειρεί περιθωριοποίησή του με τεχνάσματα μέσω του κανονισμού της Βουλής. Χρειάζεται σωστή μεταχείριση, αλλά παράλληλα να τους δοθεί να καταλάβουν πού βρίσκονται τα όρια σε ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο. Μίσος και υποδαύλιση παθών δεν έχουν θέση».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται στην αλλαγή του κανονισμού που έγινε πριν το καλοκαίρι, για να μην προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση ο μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής, εν προκειμένω ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ από το AfD, αλλά ο βουλευτής με την μακρύτερη κοινοβουλευτική θητεία. «Η προεδρία του σώματος από έναν έμπειρο κοινοβουλευτικό είναι κάτι το απόλυτα λογικό», προσθέτει.

«Κάπου θα πρέπει να καθίσουν»

Η άπωση των βουλευτών απέναντι στους συναδέλφους τους από το AfD έφτασε σε σημείο που δεν ήθελε κανείς να καθίσει δίπλα τους στην ολομέλεια. «Αυτό, τι είναι, νηπιαγωγείο ή μόμπινγκ»; ρωτά ο γερμανός δημοσιογράφος τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Μπορώ κάπως να αντιληφθώ ότι οι βουλευτές που κάθονται δίπλα τους αισθάνονται άβολα», λέει, «αλλά όπως είπα και πριν, έχουν εκλεγεί δημοκρατικά και ισχύει ό,τι ισχύει και στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ότι κάπου θα πρέπει να καθίσουν στο κοινοβούλιο».
Ο Μπόσμπαχ υπενθυμίζει ότι όταν οι Πράσινοι και το κόμμα η Αριστερά εξελέγησαν για πρώτη φορά στην κεντρική Βουλή, δημιουργήθηκε σάλος επειδή πολλοί δεν φορούσαν γραβάτα, ή επειδή προκαλούσαν μέσω των ενδυματολογικών τους προτιμήσεων.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν αναμένονται από τους βουλευτές του AfD. «Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους δεν περιμένω κάτι που θα τραβήξει την προσοχή. Κάτι τέτοιο γίνεται με τους αριστερούς βουλευτές που με σορτσάκια και πανό προσπαθούν κάθε λίγο να τραβήξουν τη δημόσια προσοχή. Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο με ποιο πολιτικό περιεχόμενο θα ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική τους θητεία στη Bundestag. Και ιδιαίτερα εάν ο τόνος που υιοθέτησαν στον προεκλογικό αγώνα συνεχιστεί και στην ολομέλεια».

DLF / Μάρτιν Τσαγκάτα / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ