Συνέντευξη με τον ποιητή Φώτιο Πάνο.

 

Επιμέλεια: Βάσω Β. Παππά

 

vas_nikpap@yahoo.gr

 

Ο ποιητής Φώτιος Π. Πάνος κατάγεται από την Καρδίτσα γεννήθηκε όμως στο London Ontario του Καναδά. Σπούδασε πληροφορική στον Καναδά, όπου και εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Το 2003 επιστρέφει στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πριν από λίγο καιρό και αυτή τη φορά για πάντα. Είναι μέλος του C.F.P. (Canadian Federation of Poetry). Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: “Είσαι εδώ; Ζω” και “ο κύκλος του ε.κ.”.

 

κ. Πάνου, γεννηθήκατε στο London Ontario του Καναδά. Ποια στιγμή υπήρξε καθοριστική στην παιδική σας ηλικία;

 

 Όταν άρχισα να διαβάζω την Καινή Διαθήκη.

 

Από ποιον άνθρωπο πήρατε τα περισσότερα μαθήματα ζωής;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο άτομο, σίγουρα όμως οι άνθρωποι που διδάχτηκα είναι οι γονείς μου. Το μάθημα όμως της ζωής μου ολοκληρώνεται καθημερινά  από την ίδια τη ζωή γνωρίζοντας την ύπαρξη του ανθρώπου, την έκφραση και το συναίσθημά του.

 

Αν και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούσασταν επαγγελματικά στα Τρίκαλα, λόγω της οικονομικής κρίσης επιστρέψατε πίσω στον Καναδά και απ’ όσο γνωρίζω, αυτή τη φορά για πάντα. Θα ήθελα να μάς ζωγραφίσετε το πορτραίτο της πόλης που ζείτε τώρα χρησιμοποιώντας μόνο επίθετα.

 

Αραιοκατοικημένη, δημιουργική, χειμωνιάτικη, μοναδική, κουλτουριάρικη.

Πόσο σάς άλλαξε η κρίση; Έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό θα ενθαρρύνατε τα νέα παιδιά να αναζητήσουν εργασία σε μια ξένη χώρα;

Η κρίση με έκανε δυνατό και να πετυχαίνω αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο. Σίγουρα ενθαρρύνω όλα τα παιδιά να αναζητήσουν μια δουλειά στο εξωτερικό. Στόχος τους όταν τελειώσουν το πανεπιστήμιο είναι να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να παράγουν μόνοι τους. Στο εξωτερικό θα μάθουν να συνεργάζονται με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικά έθιμα, θα μάθουν να είναι ανεξάρτητοι. Η απόκτηση της εμπειρίας θα είναι το εφόδιο τους είτε αποφασίσουν να μείνουν στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα.

 

Πρόσφατα διάβασα την τελευταία σας ποιητική συλλογή που φέρει τον τίτλο “ο κύκλος του ε.κ.”. Από πού εμπνέεστε για τα θέματα που παρουσιάζετε;

Η έμπνευσή μου προέρχεται από τους ανθρώπους που συναντώ, πράγματα που μπορεί να συμβούν γύρω μου, ένα όνειρο, ένα συναίσθημα, μια αφορμή, ένα όμορφο τοπίο.

 

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει σήμερα ένα ποίημα για να αγγίξει την ψυχή του αναγνωστικού κοινού;

 

Θα πρέπει να συμβαδίζει με τη γενική εικόνα της κοινωνίας. Ένας αναγνώστης δεν διαβάζει απαραίτητα ποίηση, όμως, μπορεί να τη λατρέψει αν ο ποιητής βοηθήσει, χρησιμοποιώντας μια γραφή κατανοητή και δείχνοντάς του την ομορφιά  των λέξεων,  να δημιουργούν μια αλήθεια και μια αρμονία.

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε να χρησιμοποιούν τα greeklish περιορίζοντας τη γλώσσα σε τέτοιο βαθμό και καθιστώντας την όργανο ανεπαρκές. Πιστεύετε ότι η γλώσσα μας κινδυνεύει από το γλωσσικό ιδίωμα των νέων και από την εισβολή ξένων στοιχείων;

 

Τα greeklish είναι ένας γρήγορος τρόπος επικοινωνίας αφήνοντας τα λάθη της γραμματικής και της ορθογραφίας να επηρεάζoυν το νέο. Πολλά στοιχεία ξένα έχουν εισβάλει στην ελληνική γλώσσα, όμως, είναι δύσκολο η γλώσσα να κινδυνεύσει και ο λόγος είναι ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ο κάθε νέος γνωρίζει ότι τα greeklish είναι μια λάθος συνταγή. Όταν υπάρξει ωρίμανση οι ίδιοι θα θελήσουν να βοηθήσουν τη νεότερη γενιά. Επίσης, αρκετός κόσμος ενημερώνει φίλους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να χρησιμοποιούν τα ελληνικά και όχι τα greeklish που είναι μια καλή πράξη και ελπίζω να συνεχίσει να ενημερώνεται τακτικά.

 

Τα Τρίκαλα που ζούσατε μέχρι πρότινος είναι μια πόλη με έντονη πνευματική κίνηση σε σχέση με άλλες επαρχιακές πόλεις. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ότι είναι μια πόλη συντηρητική. Πολλά πράγματα μπορεί να ξεκινούν από εκεί αλλά τελικά όλα καταλήγουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σάς βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη ή έχετε διαφορετική αντίληψη;

Αυτή είναι η αλήθεια, τα μεγάλα αστικά πάντα προσελκύουν περισσότερες ευκαιρίες και ιδέες. Το κέντρο του κόσμου είναι οι αστικές πόλεις και η παραγωγικότητα. Οπότε, οι επαρχιακές πόλεις δυσκολεύονται να αναπτύξουν το νέο θεσμό. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

 

Όταν δεν εργάζεσθε και δεν γράφετε, πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας;

 

Όταν δεν εργάζομαι μου αρέσει να ταξιδεύω, να επισκέπτομαι  μοναστήρια, να μαγειρεύω, να μαστορεύω, να γυμνάζομαι και να ζωγραφίζω με μολύβι.

 

Κλείνοντας κ. Πάνου, σε ποιον τομέα αισθάνεστε ότι οφείλετε πράγματα στον εαυτό σας;

 

Ελπίζω να ολοκληρώσω τα όνειρά μου. Να ζω και να μαθαίνω, να δημιουργώ και να σέβομαι, να προσπαθώ και να χαίρομαι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ