Μετά από δύο μήνες πολλά εστιατόρια άνοιξαν και πάλι, αλλά ούτε λόγος να γίνεται για μια ξένοιαστη εμπειρία. Οι εστιάτορες είναι προβληματισμένοι με τα νέα ισχύοντα μέτρα. Μια επίσκεψη στο κέντρο του Βερολίνου.Τα εστιατόρια στο Βερολίνο μπορούν και πάλι να δέχονται επισκέπτες μεταξύ 06:00 και 22:00, ωστόσο πολλά παραμένουν ακόμα κλειστά. Άλλα πάλι άνοιξαν, συνήθως όμως δεν βλέπει κανείς παρά βαριεστημένους σερβιτόρους. Η έλλειψη τουριστών είναι εμφανής και για αυτό ορισμένοι δεν άνοιξαν καν τα εστιατόριά τους, όπως λέει ο Γιοχάνες, ο οποίος διατηρεί μαγαζί με παραδοσιακή κουζίνα από τη νότια Γερμανία. Ο απολογισμός είναι πάντως απογοητευτικός 30 πιάτα αντί 180 την ημέρα. «Λείπουν οι άνθρωποι από τα γύρω γραφεία. Τα παράθυρα είναι σκοτεινά. Οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους» λέει και πάλι ο Γιοχάνες.

Οι κανόνες υγιεινής δεν κάνουν και πολύ θελκτική την κατάσταση. Οι πελάτες πρέπει να φοράνε μάσκες μέχρι να πάνε στο τραπέζι τους, πάνω στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε βάζα, ούτε αλατοπίπερο ούτε χαρτοπετσέτες.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται το εστιατόριο της Μάρεν, το οποίο είναι αυτό που λέμε ένα καλό ακριβό εστιατόριο με σύγχρονη κουζίνα. Η ίδια λέει πως της λείπει πολύ να δίνει τον κατάλογο στους πελάτες, να τους σερβίρει κρασί και δεν είναι μόνο αυτό. «Οι υπάλληλοι απολυμαίνουν όλη την ώρα τους καταλόγους, τους οποίους πρέπει κανείς να πιάνει όσο το δυνατόν λιγότερο».

Πώς να ενημερωθώ τι ισχύει και τι όχι;

Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση έγιναν πρόσφατα γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τη Μάρεν είναι κρίμα που δεν υπάρχει κάποια τηλεφωνική υπηρεσία ενημέρωσης, όπου να μπορεί να τηλεφωνεί και να μαθαίνει τι επιτρέπεται και τι όχι. Προς το παρόν πάντως τοποθετεί διαχωριστικά πλέξιγκλας στο μαγαζί ελπίζοντας πως θα κερδίσει περισσότερα τραπέζια και πελάτες.

Προς το παρόν, όπως λέει, συγκεντρώνουν και οι ίδιοι εμπειρίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, τι θέλουν οι πελάτες, πώς και τι πρέπει να ψωνίζουν. Στην πραγματικότητα, όπως λέει, χρειάζεται περισσότερο και όχι λιγότερο προσωπικό για να καταφέρει να τηρήσει όλους αυτούς του κανόνες.

Το μεγάλο άγχος όμως των ανθρώπων της γαστρονομίας είναι άλλο. Πώς θα πάει ο τζίρος; Μετά από δυο μήνες που δημιουργήσαμε χρέη τώρα θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσει η επιχείρηση. Και τώρα δημιουργήθηκαν και νέες ανάγκες. Για παράδειγμα μάσκες και αντισηπτικά αλλά και χαρτοπετσέτες για τα μαχαιροπήρουνα και το αλατοπίπερο.

Στο εστιατόριο του Γιοχάνες κάθονται λίγοι πελάτες, ανάμεσά τους και τρεις Ισπανοί. Ο σερβιτόρος έχει πολύ άγχος. Καταρχάς θα πρέπει να τους εξηγήσει ότι στο ίδιο τραπέζι μπορούν να κάθονται μόνο τα μέλη δυο οικογενειών. «Ελπίζω να μην μιλάνε μόνο ισπανικά. Το τι υπάρχει στον κατάλογο μπορώ να το εξηγήσω κάπως με χειρονομίες αλλά τα άλλα όχι» λέει.

Στοιχεία πελατών

Ο Γιοχάνες από την πλευρά του προσέχει ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία των πελατών. Στη συνέχεια εκείνοι υπογράφουν το χαρτί και επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι ξένοι μεταξύ τους. Εάν κάνει έλεγχο η αστυνομία, θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένοι. Εάν τα στοιχεία είναι αληθινά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Αυτό μόνο η αστυνομία μπορεί να το κάνει. Μετά από τέσσερεις εβδομάδες θα πρέπει να καταστρέψουν τα έγγραφα. Αυτό δεν σημαίνει μόνο περισσότερη δουλειά αλλά και περισσότερα σκουπίδια, λέει χαμηλόφωνα ο Γιοχάνες. «Σακούλες μια χρήσεως, μάσκες, αντισηπτικά. Η τήρηση των μέτρων είναι πολύ ακριβή υπόθεση» συμπληρώνει.

Προς το παρόν προσπαθεί να πάρει ένα βοήθημα 25.000 ευρώ από τον δήμο του Βερολίνου, άλλοι δήμοι έχουν βοηθήσει περισσότερο και πιο γρήγορα, τονίζει. Προς το παρόν είναι αδύνατο να κάνει κάποια πρόβλεψη για το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα και τι τζίρο θα κάνει. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Έχει ακούσει πελάτες του να λένε μεταξύ τους για παράδειγμα πως δεν θα ήθελαν Ιταλούς στο διπλανό τραπέζι.

Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πάντως και πολλά από τις αγωνίες των εστιατόρων. Ήταν απλά χαρούμενος που θα μπορούσε και πάλι να πιει ένα ποτό και να φάει κάτι. Παρόλα αυτά όμως ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει και η σκέψη ότι κάποιος από το διπλανό τραπέζι μπορεί να έχει κορωνοϊό και μπορεί και πάλι να δοθεί εντολή για καραντίνα και να κλείσει το εστιατόριο δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια για αληθινή απόλαυση. Στο Λέερ της Κάτω Σαξωνίας για παράδειγμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι μολύνθηκαν από κορωνοϊό στα εγκαίνια επαναλειτουργίας ενός εστιατορίου.

Κάι-Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ