Από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), γίνονται γνωστά τα εξής:

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται αναμφίβολα στην κρισιμότερη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της. Είναι ξεκάθαρο ότι ήρθε η ώρα να τολμήσουμε και επιλέξουμε το μέλλον μας, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την εθνική αξιοπρέπεια, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Αυτό επισημαίνει με σημερινή δημόσια ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ως κοινωνία φαινόμενα και τάσεις ατολμίας, εμμονής στον κρατισμό και στον παλαιοκομματισμό, φοβία στην υλοποίηση των αναγκαίων τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Να θέσουμε ως βασική προτεραιότητα  την πραγματική μεταρρύθμιση της οικονομίας και να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τις  εσω-εξωκομματικές ισορροπίες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί  η παρατεταμένη αδράνεια που έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας για το μέλλον στον κόσμο και κυρίως στους νέους. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί στον κόσμο ισχυρό αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, να στηριχθούν – με ουσιαστικές πράξεις από τους εταίρους – τα κίνητρα ανάπτυξης της ανάγκης για δημιουργικότητα και άμιλλα, αλλά και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι πόροι που βρίσκονται σε αδράνεια ή των οποίων η αξία και χρηστικότητα δεν έχουν γίνει επαρκώς αντιληπτές, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους εταίρους μας.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ανατολή ή τη Δύση, τον κρατισμό ή την στροφή στην παραγωγική και εξαγωγική  οικονομία, σε μία κλειστή ή μία ανοιχτή οικονομία, όπου οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να είναι απελευθερωμένες από τη γραφειοκρατία. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία  Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών και παράλληλα μία στρατηγική για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την υποκατάσταση των εισαγωγών από ελληνικής παραγωγής προϊόντα.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μία θετική στροφή προς την εικόνα της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό και ως εξαγωγείς είμαστε οι πρώτοι που το εισπράττουμε. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και πρέπει άμεσα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, εφαρμόζοντας εκείνες τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν από ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και θα οδηγήσουν την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ