Οι υποψήφιοι για την καγκελαρία ψηφίζουν και κάνουν έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες. Και …Μαραθώνιος παράλληλα με τις εκλογές.«Να ψηφίσουμε όλοι» ήταν το μήνυμα που έστειλαν ακόμη και την τελευταία στιγμή, ο καθένας με δικά του λόγια, οι υποψήφιοι για την καγκελαρία προσερχόμενοι στο εκλογικό τμήμα. Ο υποψήφιος των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το μεσημέρι στο Άαχεν, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι τηλεοπτικές κάμερες τον απαθανάτισαν να περιμένει υπομονετικά στη σειρά, μαζί με τη σύζυγό του, μέχρι να ψηφίσει.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εκλογή, η κάθε ψήφος μετράει» δήλωσε, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα. Οι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να κάνουν και άλλες ερωτήσεις, αλλά ο Λάσετ ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν μιλούν οι πολιτικοί, μιλούν οι πολίτες» και αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου θα παρακολουθήσει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Οι κάλπες άνοιξαν στις εννέα το πρωί, ώρα Ελλάδας, ενώ τα πρώτα έξιτ πολς αναμένονται στις επτά το απόγευμα.

Κοντά στο σπίτι του, στην πόλη του Πότσνταμ, ψήφισε λίγο αργότερα ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Όλαφ Σολτς, καλώντας τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Δεν παρέλειψε βέβαια να ζητήσει «ένα καλό αποτέλεσμα» για το κόμμα του. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, που ψήφισε επίσης στο Πότσνταμ, έκανε λόγο για «γιορτή της Δημοκρατίας» και εξέφρασε την ελπίδα «να πάρουμε μερικές ψήφους περισσότερες από εκείνες που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις». Στη Νυρεμβέργη ψήφισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Ζέντερ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί νικητής ο Άρμιν Λάσετ, αλλά παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό και ότι ο ίδιος «αισθάνεται κάποια ένταση».

Με επιστολική ψήφο η Άνγκελα Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα την Κυριακή. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε αυτή τη φορά την επιστολική ψήφο. Φαίνεται ότι πολλοί ψηφοφόροι έκαναν την ίδια επιλογή, είτε για πρακτικούς λόγους, είτε για να αποφύγουν τον συνωστισμό σε εποχές πανδημίας. Στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, που επλήγη έντονα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται ακόμη και σήμερα οι μετακινήσεις, το ποσοστό της επιστολικής ψήφου έφτασε για πρώτη φορά στο 48%. Αναλυτές της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνουν ότι το υψηλό ποσοστό της επιστολικής ψήφου, που έχει επιτραπεί από τα τέλη Αυγούστου, είναι ένας επιπλέον αστάθμητος παράγοντας για την πρόγνωση του αποτελέσματος, γιατί «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποιος ψήφισε πότε ακριβώς, σε ποια πολιτική συγκυρία». Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή τα κόμματα έδιναν μάχη για τους αναποφάσιστους.

Το μεσημέρι στο Βερολίνο άρχισαν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές σε κάποια εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν προσήλθαν πολλοί «βοηθοί των εκλογών», οι οποίοι θεωρούνται απαραίτητοι για την ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας. Πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και καλούνται να ελέγχουν, για παράδειγμα, τα στοιχεία ταυτότητας των ψηφοφόρων. Μόνο στη συνοικία Πάνκο του Βερολίνου ο επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας κάνει λόγο για «70 ακυρώσεις την Κυριακή» και προειδοποιεί ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους απουσιάζουν χωρίς επαρκή δικαιολογία.

Και …Μαραθώνιος στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο γίνονται την Κυριακή διπλές, αν όχι και …τριπλές εκλογές. Εκτός από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας καλούνται να αναδείξουν την τοπική κυβέρνηση της πόλης, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε (μη δεσμευτικό) δημοψήφισμα για την απαλλοτρίωση εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων που σήμερα κατέχουν μεγάλες εταιρίες ακινήτων, ώστε να μειωθούν επιτέλους οι τιμές των ενοικίων.

Όλα αυτά δεν εμποδίζουν τις τοπικές αρχές του Βερολίνου να διοργανώνουν σήμερα και τον …Μαραθώνιο της χρονιάς στη γερμανική πρωτεύουσα, σε μία διαδρομή που θεωρείται μάλιστα ιδιαίτερα ελκυστική για μεγάλες επιδόσεις. Στον Μαραθώνιο των ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Αιθίοπας Γκάιγε Αντολά σε 2 ώρες, πέντε λεπτά και 45 δευτερόλεπτα, ενώ ο 39χρονος συμπατριώτης του Κανανίσα Μπεκέλε, που παλαιότερα είχε αγγίξει το παγκόσμιο ρεκόρ στην ίδια διαδρομή, τερμάτισε τελικά τρίτος. Νίκη για την Αιθιοπία και στις γυναίκες, με την Γκοτιτόμ Σεμπρεσελασιέ να θριαμβεύει στην πρώτη της συμμετοχή σε μαραθώνιο, με επίδοση δύο ώρες, είκοσι λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ