Η βετεράνος δημοσιογράφος του αλ-Τζαζίρα στη Δυτική Όχθη Σερίν αμπού Άκλα έχασε τη ζωή της το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Τζενίν.Η βετεράνος δημοσιογράφος του αλ-Τζαζίρα στη Δυτική Όχθη Σερίν αμπού Άκλα έχασε τη ζωή της το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Τζενίν.

Ένα από τα πιο οικεία πρόσωπα για τους τηλεθεατές του δικτύου αλ-Τζαζίρα, η εδώ και 15 χρόνια ανταποκρίτρια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη Σερίν αμπού Άκλα, έχασε τη ζωή της εν ώρα καθήκοντος το πρωί της Τετάρτης, καλύπτοντας επιδρομή του Ισραηλινού Στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Παρά το γεγονός ότι φορούσε προστατευτικό γιλέκο με τα διακριτικά του Τύπου, η αμπού Άκλα σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο παραγωγός της Αλί αλ-Σαμούντι τραυματίστηκε, επίσης από σφαίρα, στην πλάτη και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. “Άνοιξαν απρόκλητα πυρ εναντίον μας, παρότι ήμασταν μόνο μια ομάδα δημοσιογράφων με πλήρη δημοσιογραφικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου κράνους με τη λέξη PRESS γραμμένη με κεφαλαία”, είπε ο ίδιος μιλώντας στα ΜΜΕ από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Για “ψυχρή εκτέλεση” έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του το δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ συνάδελφοι της Σερίν αμπού Άκλα έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής, με τον ανταποκριτή του BBC στη Μέση Ανατολή Τομ Μπέιτμαν να κάνει λόγο για “μια πολυαγαπημένη δημοσιογράφο, μια από τις πιο έμπειρες στην περιοχή”, όπου “μια ολόκληρη γενιά Παλαιστινίων μεγάλωσε βλέποντάς την στις οθόνες τους”.

Ο ίδιος μετέδωσε ότι το πλήθος περιέφερε την – τυλιγμένη με την παλαιστινιακή σημαία και φορώντας ακόμη το δημοσιογραφικό γιλέκο – σορό της στους δρόμους της γενέτειράς της Τζενίν, με τους συναδέλφους της να ηγούνται της νεκρικής πομπής.

Αντεγκλήσεις για τις ευθύνες

Αντιδρώντας στην τραγική είδηση, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέδωσε την “πλήρη ευθύνη” για το θάνατο της δημοσιογράφου στις ισραηλινές δυνάμεις. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε “αβάσιμες” τις κατηγορίες με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να υποστηρίζει ότι “σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παλαιστίνιοι ένοπλοι που πυροβολούσαν αδιακρίτως να ήταν εκείνοι που προκάλεσαν το θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου”.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μπένετ παρέπεμψε σε βίντεο που φέρεται να δείχνει ενόπλους στην Τζενίν να πανηγυρίζουν ότι “σκοτώσαμε ένα στρατιώτη – κείτεται στο έδαφος” και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των Ισραηλινών, κάτι που κατά τον ίδιο ενισχύει τις πιθανότητες οι Παλαιστίνιοι να είχαν τελικά πυροβολήσει την αμπού Άκλα.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του Μπένετ ο υπουργός Άμυνας στην κυβέρνησή του, Μπένι Γκαντς, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο στρατός “ποτέ δεν θα έβλαπτε σκόπιμα δημοσιογράφους” και προσθέτει ότι παρότι κατά τις αρχικές ενδείξεις στρατιώτες δεν άνοιξαν πυρ εναντίον της δημοσιογράφου, “οι έρευνες συνεχίζονται”.

Ο Γκαντς πρόσθεσε ότι πρότεινε στους Παλαιστινίους τη διενέργεια κοινής έρευνας, κάτι που εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής απέρριψε. “Επιτρέψτε μου να ρωτήσω, από πότε ο εγκληματίας δικαιούται να λαμβάνει μέρος στην έρευνα γύρω από το ίδιο του το θύμα;”, διερωτήθηκε ο Ιμπραχήμ Μιλχίμ μιλώντας στο αλ-Τζαζίρα.

Καθολικός αποτροπιασμός

Η είδηση του βίαιου θανάτου της αμπού Άκλα προκάλεσε κύμα καταδίκης. Επιβεβαιώνοντας ότι η δημοσιογράφος ήταν Αμερικανίδα υπήκοος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τόμας Νίντες αξίωσε “ενδελεχή έρευνα γύρω από τις συνθήκες του θανάτου της”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της αποστολής της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία αξίωσε “ταχεία και ανεξάρτητη έρευνα για να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη”. Την “άμεση διεξαγωγή έρευνας” ζήτησε και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας και Γενικός Διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ έγραψε στο Twitter ότι ο θάνατος της αμπού Άκλα “συνιστά σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης που επιβάλλουν την προστασία των αμάχων και του ψηφίσματος 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων”.

Κατερίνα Αλεξανδρίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ